GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Priče iz konobe kojima nije za vjerovati

0
Vesna Petrović Foškera i Damir Strugar
Vesna Petrović Foškera i Damir Strugar

Prošlog tjedna baš me ugodno iznenadio poziv na kavicu pulske televizijske lokalne legende – Vesne Petrović Foškere. Radi se o nekad najpopularnijoj pulskoj i istarskoj komičarki koja je isključivo svojim osobnim imenom i prezimenom na gradskim izborima svojedobno osvojila fotelju i funkciju dogradonačelnice Pule.

Iako u svojim javnim nastupima isključivo rabi specifičan istrijanski dijalekt, Foškera nikad nije bila mila vladajućem IDS-u, a i ona se nekako nije našla s njima na istom političkom valu. Sada već nekoliko godina vodi popularnu zabavnu emisiju subotom na pulskoj televiziji.

Prije dva mjeseca nešto ju je stislo i zaboljelo u nozi, pa joj je doktor preporučio spravu kojom će izravnati kičmu, ispraviti hod i ponašati se u skladu sa hodom engleskih grofica. Pa su se zbog toga njezine obožavateljice zapitale je li to Foškera s posebnim razlogom digla glavu i počela hodati među običnim pučanstvom previsoko uzdignutog nosa?

„Ma već ti skoro dva mjeseca nosim ovu skelu oko leđa i nadam se da će mi ona ukloniti bol u nozi!“, priča mi šaljivo Foškera, smijući se tome kako su njezino ortopedsko pomagalo ljudi protumačili kao sredstvo kojim se nosom paraju oblaci. „Počela sam nakon bolovanja prije dva tjedna opet voditi emisiju na TV Nova i to me jako veseli!“, kaže Foškera.

Nema više komičarke Foškere

„Foškera, moram te ovo pitati! Meni, a vjerujem i brojnim ljudima nedostaje tvoj humor i ukazivanje na loše strane našeg grada i kilave birokracije koja nas vodi u svijetlu budućnost. Zašto opet ne uskrsneš svoju  „pulsku Maricu Hrdalo“? pitam dragu i vrlo razgovorljivu Vesnu.

„Nikad više moj dobri Strugar! Ne mogu ja više kritizirati gradske činovnike, a bila sam četiri godine dogradonačelnica Pule. Kako da sad napadam gradsku administraciju, pa da mi građani kažu a da šta to sama sve nisam uradila kako treba i valja, kada sam čak četiri godine svojedobno sjedila u gradskoj palači? Zato više nikad neću biti ona stara i kritična Foškera!“, kaže mi pošteno i samouvjereno Vesna Petrović, čije ime i prezime ne zna sigurno barem 90 posto građana Pule,a nadimak joj Foškera znaju ama baš svi...

No, nadimak čovjeku od najvećeg povjerenja gradonačelnika Pule Borisa Miletića znaju samo rijetki i odabrani! Naime, nakon dugo vremena zvoni mi  moj tajni službeni telefon. Zove me „momak za specijalne operacije“ stranke na vlasti. Vjeran Titu, partizanima, svome djedi i stranci IDS do groba! Ali dobar i pošten. Vječno nasmijan. Vrlo vesel, jer je nakon psihološko-ljubavne romanse na privatnom planu, zabljesnuo i na poslovnom! Naime, kao ugledan i sposoban direktor, sa svojom javnom gradskom firmom ovoga ljeta ostvario je fantastične rezultate! Za što je od strane gradonačelnika Pule Borisa  Miletića bio adekvatno nagrađen! Što u slobodnim danima, što u bonovima!

Kaže da dugo nije bio samnom i da se nađemo u kvartovskoj konobi. Prihvaćam  poziv, jer me zanima što mi želi reći, a i zanimljivo ispričati. Znam da me vlast ne obožava i baš me zanima kakve će mi novitetete ovaj teklič visoke politike prenijeti. Svojedobno sam bio prisutan kad je isti samozvamom „čovjeku br.2 Grada Pule “ pred svima nama začepio gubicu rekavši da će prenijeti predsjedniku IDS-a te njegove tada izgovorene neprikladne riječi! Nakon toga je samoproglašeni „čovjek br. 2 Grada Pule“ nastavio sa pričom o ženama, modi, parfemima i klapskom pjevanju.

Uglavnom momak iz vrhuške IDS-a i moja malenkost našli su se u konobi, omiljenom okupljalištu pulske svijetle eminencije i celebritya. Za jednim stolom veselo društvo: aktivni političari, oporbenjaci, privrednici, privatni poduzetnici, medijski direktori, bivši suci, odvjetnici, policajci i obavještajci. Ekipa, povelika, ali slučajno okupljena, sistemom „spajanja stolova“. Litra za litrom je krenula. Pije se, jede i ćakula.

Naravno, krenuli su i tračevi... Ogovaran je zbog sporosti usluge personal dotične kavane u kojoj se nalazimo, a bome potom i pojedinci koji drmaju Gradom Pulom. Moj domaćin, aktivni ilegalac vladajućih, kiselo se nasmijao rekavši mi da smo među ekipu zalutali. Ja sam mu rekao da je društvo baš zanimljivo, da se ima štošta pametnog za čuti i javno publicirati, ali da neću napisati niti jednu riječ koju budu nekritički izrekli protiv Velikog, a kamoli protiv Vječnog Vođe Istre!

Smjenjivanje direktora lokalnih javnih poduzeća

Između ostalog dotični su konstatirali da je pulski velepročelnik za urbanizam i lijepe manire nešto boležljiv i da je investicija oko izgradnje Lidla i pripadajućeg kružnog toka u Puli i više nego legalna i za svaku pohvalu! Kažu mi da je dotični velepročelnik - inače zadužen za renesansu grada Pule - tužan, jer više medijski nije nazočan u mojim tekstovima s kojima je stekao veliku popularnost!

Potom je rečeno, više kao anegdota i nevjerojatan događaj, da je šef kabineta gradonačenika Pule iskazao neviđenu građansku hrabrost, postrojivši nedavno osoblje i šefove jednog ribljeg restorana u Puli, rekavši im da je hrana i usluga visokim uzvanicima i uglednicima bila više nego loša i da tamo više kao gosti neće dolaziti!

Doznao sam od prisutnih da se navodno uskoro pripremaju i smjenjivanja dva direktora javnih i komunalnih poduzeća u Puli, te da je legendarni zlatni kilometar pulske obilaznice neočekivano prekopan i nanovno će biti asfaltiran, tako da iza njega neće ostati tragovi, poput iščezlih optužujućih dokumenata domaćeg kontraverznog tajkuna na pulskome sudu.

Naravno, prepričavanje društvenih aktualnosti i ogovaranje svih onih koji nisu bili s nama za stolom potrajalo je poprilično dugo. Svašta se tu zanimljivog od sugovornika za stolom moglo čuti! No ja im nisam u sve povjerovao! Ipak su to samo tračevi. A puno toga sam i zaboravio. Sve je to zbog lošeg vina... (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa