Cimos zatvorio pogon u Bosni: Dio radnika prebačen u Roč?

0
Ljevaonica Roč (foto: Cimos.eu)
Ljevaonica Roč (foto: Cimos.eu)

Dio radnika Cimosa iz BiH prebačen je u ljevaonicu Roč, neslužbeno smo doznali ovih dana. Službenu potvrdu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije nismo uspjeli dobiti, iako smo im poslali upit, no informaciju nam je potvrdio neslužbeni izvor iz kruga tvornice.

Takav razvoj događaja dao se naslutiti nakon zatvaranja pogona u Zenici 1. kolovoza a u kojem je radilo 150 radnika. Prije toga, neuspješno se tražio kupac, a još ranije zatvoreni su pogoni u Srebrenici i Sarajevu.

Iz Sindikata radnika Cimosa u BiH tamošnjim su medijima izjavili da je oko sto radnika ostalo bez posla, dok će oko 40 biti zbrinuto u druge firme Cimosa u BiH i Hrvatskoj.

"Od nas traže da kažemo svoje uvjete i neke za njih razumne otpremnine kako bismo povukli tužbe koje smo pokrenuli zbog kršenja Kolektivnog ugovora. Tužbe smo pokrenuli još dok smo radili, trebao je biti kolektivni godišnji povodom odluke nakon čega smo se trebali vratiti na posao, ali rekli su nam da ne dolazimo i informirali su nas o likvidaciji firme", pojasnio je za BiH medije Rusmir Pašalić, predsjednik tamošnjeg sindikata.

Nakon najave likvidacije poduzeća u Zenici, pišu bosanskohercegovački mediji, 13 radnika se nagodilo s upravom o odustajanju od tužbi u zamjenu za radno zbrinjavanje u jednoj od Cimosovih ljevaonica u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, dok se ostatak radnika još nada povoljnim rezultatima pregovora između sindikata i uprave iz Kopra vezano za iznos za otpremnine. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa