Jakovčić: U Madridu i Barceloni trebaju nam mudre, a ne usijane glave

0

Samo dijalog Madrida i Barcelone može dovesti do rješenja krize nakon održavanja zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije, izjavio je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) nakon rasprave na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u kojoj je osuđeno neprimjereno postupanje španjolske policije.

“Rasprava je pokazala da su i u Europskom parlamentu stajališta oko Katalonije podijeljena. Dio zastupnika traži neodgodivo priznanje neovisnosti Katalonije dok drugi dio kolega za takvo rješenje ne želi niti čuti. No Europski parlament jedinstven je u osudi nasilja nad građanima u Kataloniji. Djelovanje policije bilo je potpuno neprimjereno i brutalno. Takvo postupanje policije bilo je izvan svih standarda u demokratskim zemljama i ne može se tolerirati”, ističe Jakovčić.

Referendum nije bio legalan i Katalonija nije neovisna država, dodaje Jakovčić. Katalonija je dio Španjolske, a rješenje oko njezina statusa treba postići kroz dijalog.

“Već u noći nakon referenduma obje sam strane pozvao na dijalog. Siguran sam da bi europske institucije mogle pomoći u traženju rješenja kroz dijalog. Uvjet za to je pristanak i Madrida i Barcelone. Daljnja konfrontacija i produbljivanje konflikta izjavama koje dolaze s obje strane neće doprinijeti smirivanju stanja u Kataloniji niti će voditi bitnijem poboljšanju sadašnjeg imidža Španjolske u demokratskoj javnosti”, upozorava Jakovčić.

“Uvjeren sam da će i u Madridu i u Barceloni biti dovoljno mudrih, a ne usijanih glava te da će se dogovor postći kroz dijalog. Obje strane trebaju što prije sjesti za zajednički stol”, zaključio je Jakovčić.   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa