Evo koliko košta voće i povrće u Puli, a koliko u drugim gradovima!

0
Pulska tržnica
Pulska tržnica

Da bi se zadovoljile potrebe Hrvata za jabukama, trebali bismo imati 200.000 tona, a ove godine imamo 45.000 tona. Prosječni godišnji urod je 120.000 tona, a ostalo uvozimo. Manji urod neminovno dovodi do viših cijena, koje su trenutačno dvostruko više nego lani u isto vrijeme. Jabuke su otkupljivali prošle godine po cijeni između 1,25 i 1,70 kuna bez PDV-a, a ove godine je 3,20 kuna, piše 24sata

- Sad je cijena jabuka prve klase u trgovačkim centrima 9 i 10 kuna, a lani u isto vrijeme bile su upola jeftinije. Ako je jabuka u vrijeme berbe tako skupa, znam da će oko Božića biti 15 kuna, a neke sorte i po 17 kuna - upozorava voćar Frane Ivković, piše 24sata.

I mandarina je ove godine premalo. Ima ih 25.000 tona, a uobičajeno ih je između 80.000 i 100.000 tona. Zbog toga je i mandarini visoka otkupna cijena, lani je bila dvije kune, a ove godine početkom sezone bila je i sedam kuna, a i prodaja je počela kasnije, piše 24sata.

Njihove priče potvrđuje i letimičan pogled na tržnice u većim hrvatskim gradovima. Prošlog tjedna nije bilo kelja i skupo se plaćao, a sad ga ima puno. Povrće će, predviđaju trgovci, pojeftiniti jer je počelo stizati iz Dalmacije i Istre. U Dalmaciji su sadili mjesec dana kasnije nego mi na kontinentu i kupusnjača će imati cijele zime - priča prodavač sa slavonskobrodske tržnice, donosi 24sata.

Tabela: 24sata

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa