Lino Červar:

Na fakultetu sam bio i gladan, ne bojim se to reći

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

"Želim reći, kad se radi o mom ponosu kao građanina Hrvatske... jer ja sam Hrvatska, i vi ste, i ne volim takvo domoljublje kad se za nekog kaže on nije Hrvat, on je Bosanac, Srbin, jer ne, on je Hrvatska!... dakle, kad se radi o našem ponosu, dostojanstvu, onda treba biti više desno, da smo na razini naprednih zapadnih zemalja. Ali kad govorimo o osjećaju za čovjeka, moramo biti lijevi. Svi. I još nešto, danas, kad imamo 28 posto poreznih obveznika i 72 posto poreznih konzumenata, razlog da država daje za sport ne može biti samo ‘pobjeda’, ‘promocija Hrvatske’. To je bilo nekad! Mi moramo poslati jaču poruku. Razlog da se javni novac ulaže u sport mora biti razvijanje altruizma, pedagoški razlog", izjavio je Umažanin i izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar u interviewu za Jutarnji list.

"Bili ste dijete kad vam je majka umrla. Kako ste živjeli?" pita novinarka Mirjana Dugandžija Červara. "Boriš se za život. Tata je bio metalostrugar. Nikad nije vidio svoje roditelje. On je trebao ljubav, ali je nije znao dati... Dobar je čovjek bio... Sad ga volim više nego ikad", odgovorio je Červar. "I borba za egzistenciju, sigurno...", nastavlja novinarka, piše Jutarnji.

"Uh! Bože moj. Ja znam što znači nemati. I imati. Na studiju sam bio i gladan. Ne bojim se to reći. Karakter se jača u teškoćama. U obilju ni glava nije budna. Kad se boriš, tu se generiraju ljudi brzog uma. Kad po noći razmišljaš kako ćeš izgurati sutra. Ja bih to ovako proširio. Mi smo kao katolička zemlja u doticaju s pravoslavljem, islamom. To je naše bogatstvo. I od njih treba uzimati ono što je dobro. Nahraniti gladne, napojiti žedne, obući gole, liječiti bolesne, podići posustale... možda samo to treba uzeti u obzir da bi nam bilo bolje", odgovorio je Červar, donosi Jutarnji. Cijeli interview pronađite ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa