INCIDENT U UMAGU!

Seksistički vrijeđao djelatnice, prijetio te razbijao po automat klubu

0
Automat klub Paganini u Umagu
Automat klub Paganini u Umagu

Sedmero muškaraca u alkoholiziranom stanju navratilo je 20. listopada u Automat klub Paganini u Umagu. Galamili su i fizički zadirali u poslovnu zonu djelatnica. Dok je konobarica posluživala piće, jedan od njih obratio joj se riječima: ,,Što gledaš, koji kurac,  pička ti materina ?'' te je pobacao čaše.

Zaposlenica je pozvala policiju, nakon čega se nasilni gospodin dodatno naljutio i počeo šovinistički vrijeđati riječima ,,kurvo, droljo'', prijetiti kako će se pobrinuti da kroz dva tjedna dobije otkaz.

Na kraju, bacio je napojnicu od 10 kuna, pljunuo prema njoj te se uputio k izlazu u pratnji društva.

Dok je alkoholizirano društvo sjedalo u vozilo, na mjesto događaja stigli su policijski službenici. Protiv napadača je podignuta prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira.  

Počinitelj ovog šovinističkog incidenta je Ž.F., poduzetnik iz Umaga.

Pokušali smo uspostaviti kontakt s njime kako bi se očitovao o događaju, ali bezuspješno.

OSTVARUJU LI SE PRIJETNJE?

Sljedećeg dana, u smjeni iste radnice, za šankom su se pojavili nepoznati muškarac i žena. Jezivo se smiješeći, spominjali su nemili događaj od prijašnje večeri i oslovljavali djelatnicu imenom. Naručili su piće, popili gutljaj te otišli.

Povod njihovog dolaska ostaje nepoznanica, ali je zasigurno ulio dodatan strah u kosti žrtve šovinističkog napada.

,,Plašim se dolaziti na posao. Nadam se da će me državne institucije i poslodavci adekvatno zaštiti', izjavila je oštećena za naš portal.

ŽESTOKE OSUDE

Na slučaj šovinističkog nasilja osvrnula su se i dvojica gradskih vijećnika grada Umaga:

,,Nasilje nema opravdanja i svaki njegov oblik je apsolutno neprihvatljiv! Potrebno je poticati društvo i resorne institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom kao i na njihovu međusobnu suradnju. Moramo djelovati preventivno, kroz edukaciju najmlađih uzrasta i raznim akcijama koje pokreću svijest ljudi. Konačni cilj je dosezanje nulte stope tolerancije nad nasiljem, a zajedničkim djelovanjem policije, građana i udruga možemo napraviti velike pomake. Dajem maksimalnu podršku žrtvama ovog tužnog događaja'', rekao je Daglas Koraca (IDS)

,,Nažalost, ovo je jedan u nizu sličnih događaja. Nerijetko su konobarice žrtve ovakvih i sličnih napada. Morali bi se ozbiljno pozabaviti ovakvim incidentima koji postaju ozbiljan društveni problem. Za početak, trebali bi pokrenuti akciju STOP NASILJU NAD KONOBARICAMA'', kazao je Damir Grunbaum (Živi zid).

Reagirala je i koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, Biserka Momčinović:

,,Ovakvo ponašanje je za svaku osudu. Nažalost, ono nije izolirano, a ni slučajno. Seksizmi, napadi na dostojanstvo žena, posebno žena radnica i one koji imaju najmanje moći u društvenoj  hijerarhiji je učestala pojava koja se sve više normalizira. Naime, umjesto osvješćivanja da patrijarhat proizvodi diskriminaciju žena i sustavne edukacije svih radi uklanjanja seksizama, diskriminacije i uznemiravanja žena, naše društvo ide velikim koracima prema drugom smjeru. Uznemiravati, dobacivati i psovati radnicu (koja mora bit ljubazna prema gostima, smiješiti im se, iako joj do smijeha nije) znači negirati dostojanstvo osobe i nepriznavanje njezinih prava. Posebno je teško kada su napadima izložene radnice koje ionako teško rade da bi si osigurale egzistenciju. Akcije nevladinih organizacija koje godinama provode aktivnosti  protiv nasilja nad ženama nisu dovoljne. Potrebna je volja društva da se suoči s problemom i počne sustavno raditi na uklanjanju diskriminacije žena: obrazovanjem, usvajanjem Konvencije VE o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, kaznenom politikom.“ (Z.A.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa