novi podaci o slučaju dajla

Tko će se ispričati umirovljenom biskupu Ivanu Milovanu?

0
Foto: Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija, podsjetimo, nedavno je objelodanila tekst o izvornoj oporuci grofa Francesca de Grisonija, pokojnog grofa iz Kopra, koju je sa stručnom skupinom suradnika otkrio nadbiskup Martin Vidović, piše taj dnevni list. Navedeni članak pročitajte ovdje.

Gostinjac u Dajli oporučitelj je ostavio u korist i na pomoć sirotinji istarskoj, a ne talijanskim benediktincima koji ga svojataju. Iz Fažane, gdje provodi svoje dane u miru, zbog afere Dajla prije vremena umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan kratko se očitovao o tome.

- Mogu biti samo vrlo zadovoljan novim saznanjima u vezi s Oporukom grofa Grisonija koja se odnosi na imanje u Dajli, a što sve baca novo svjetlo na cjelokupnost "slučaja Dajla". Vjerujem da su u tekstu u Slobodnoj Dalmaciji vjerno i precizno prenesene izjave mons. Martina Vidovića u vezi s njegovim arhivskim istraživanjima dokumenata o imanju u Dajli. Poznavajući i cijeneći osjetljivost i zauzetost koju Sveti Otac Franjo pokazuje za siromašne, ne sumnjam da će i u ovom predmetu donijeti najbolju odluku - poručio je biskup Milovan, piše Slobodna Dalmacija.

Na kraju bi trebalo postaviti nekoliko pitanja koja se tiču navlastito trojice kardinala, članova kardinalske komisije koja je u vezi Dajle presudila na štetu Porečko-pulske biskupije i cijele Crkve u Hrvata. Jedan je naš i još je u službi. Druga dvojica su: Talijan i Slovenac. Obojica su "u miru". Talijan Tarsicio Bertone bio je državni tajnik pape Benedikta XVI., a Slovenac Franc Rode, u vrijeme kad je kulminirala afera Dajla, bio je pročelnik Kongregacije za redovnike, piše Slobodna.

I konačno, i najvažnije, tko će se u ime Crkve javno ispričati umirovljenom porečko-pulskom biskupu Ivanu Milovanu za sramotu koja je ni kriva ni dužna nanesena čovjeku koji je samo branio ono što je bilo očigledno po božjem i ljudskom pravu, piše Slobodna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa