Rasprava o Prtlogu okončana bez dogovora vladajućih i oporbe

0
Izglasavanje zaključka o projektu Prtlog
Izglasavanje zaključka o projektu Prtlog

Premda je za redovnu sjednicu Gradskog vijeća 16. studenoga najavljivana objava zaključka s izvanredne sjednice o projektu Prtlog, kojega će podržati cijelo vijeće, tj. zaključak koji će sadržavati usuglašene stavove vladajuće koalicije IDS- HSU-HNS  i oporbe te premda je već na izvanrednoj sjednici komisija za formuliranje zaključaka utrošila sat i dvadeset minuta, a dogovor se pokušavalo postići i u proteklih petnaest dana, zajednički zaključak u konačnici ipak nije donesen.

Umjesto toga na glasovanje su dani odvojeni prijedlozi vladajućih i oporbe, a izglasani su ovi prvi s deset glasova za i šest protiv. Nenad Boršić (HDZ) digao je ruku za prijedlog vladajućih, a u taboru oporbe nedostajala je Jasminka Radolović s Kandidacijske liste grupe birača Nevine Miškulin.  

Prihvaćeni zaključak, kojega je za govornicom iznijela Vesna Šćira Knapić (IDS), kaže da je prije početka izrade izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Labina, ali i za potrebe izrade urbanističkih planova uređenja Prtlog 1 i Prtlog 2 neophodno učiniti tri stvari: „izraditi krajobraznu osnovu kompletnog područja, čime će se spriječiti planiranje određenih namjera u prostoru koje bi negativno utjecale na zaštićeno područje – značajni krajobraz Labin – Rabac – uvala Prtlog“, zatim „izraditi studiju prihvatnih kapaciteta za kompletno područje Grada Labina kao podlogu za planiranje turističkih zona, sa posebnim naglaskom na južno priobalje Grada Labina“ te „sklopiti s budućim investitorom ugovor o uređenju građevinskog zemljišta, kojim će se regulirati sva prava i obveze glede izrade urbanističkog plana, te izgradnje i opremanja zone svom potrebnom infrastrukturom na trošak investitora, a uz definiranje svih potrebnih uvjeta od strane Grada Labina“.

Nezavisni zajedno i SDP nisu glasovali za taj zaključak jer ne sadrži njihova dva ključna zahtjeva: da Gradsko vijeće donese odluku kojom se Odluka o izradi urbanističkog plana uređenja Turističkog razvojnog područja Prtlog 1 i Prtlog 2 ukida i stavlja do daljnjega izvan snage te da se napravi stručna analiza prostorno planskih pokazatelja koji trebaju odgovoriti postoji li uopće potreba za promjenom postojećeg PPU Grada Labina u dijelu koji se tiče Prtloga, odnosno prostora južnog priobalja Grada Labina i ako postoji, u kojem obimu. Silvano Vlačić (Nezavisni zajedno) smatra da se bez toga radi samo o „omatanju“ projekata u stručne aktivnosti. Šćira Knapić, naprotiv, ističe činjenicu da su tri prihvaćene točke preduvjet nastavka projekta.

Pored dva spomenuta, oporba je imala još pet zahtjeva: da gradske službe naprave i predoče vijećnicima popis svih zemljišnih čestica i njihovih vlasnika na području zelenog zaštićenog krajobraza od Teleferike do kraja Prtloga uz adekvatnu grafiku, da se za to područje izradi i revidira studija utjecaja na okoliš, da se izradi i revidira studija prihvatnih kapaciteta za cijeli Grad Labin s posebnim osvrtom na predmetno područje, da se nakon toga sazove nova tematska sjednica i da se na njoj odluči što dalje.   

Željko Ernečić (SDP) dotakao se Prtloga u aktualnom satu upitavši gradonačelnika Valtera Glavičića je li odustao od referenduma o tom projektu, što je najavljivao u predizbornoj kampanji. Glavičić je, u skladu s poslije prihvaćenim zaključkom, odgovorio se radi o preozbiljnoj temi da bi se u izjašnjavanje građana pošlo prije nego struka kaže svoje i prije nego javnost dobije sve potrebne informacije. Ernečić, međutim, ustraje u tvrdnji da je Glavičić odustao od referenduma i da je time prevario birače. (Tekst i foto: Robi Selan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa