Medulin

Svečano zatvorena izložba Od ognjišta do gondole

0
Ines Savić i Sonja-Barbara Bader
Ines Savić i Sonja-Barbara Bader

U prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin 21. Studenog  svečano je zatvorena izložba - privremena etnografska zbirka „Od ognjišta do gondole, o povijesti stanovanja u 19. i 20. stoljeću“. Prva je to izložba koju je Općina Medulin realizirala samostalno, u prostoru 3mc-a, u kojemu je ranijih godina u suradnji s Arheološkim muzejom Istre iz Pule organizirala izložbe značajne za povijest i život na prostoru današnje općine, „Antički sjaj Općine Medulin“, 2014. godine, te godinu dana kasnije „Histri u Istri – Mutila 177. pr.n.e. –Medulin 2015.“

Predstavljajući karakteristične elemente obiteljskog doma kroz proteklih 200 godina te različita arhitektonska i prostorna rješenja dvorišta, kuća i gospodarskih prostorija, općinski se Multimedijalni centar zaodjenuo u potpuno novo ruhom Mještani, individualni posjetitelji, domaći i strani te organizirane grupe vrtića, osnovnih i srednjih škola te studenata pulskog Sveučilišta, izložbu su posjetili i razgledali u periodu od 15. srpnja do 31. listopada.

Iznimna i po tomu što je više od tisuću najraznovrsnijih predmeta karakterističnih za obiteljske domove prošlog vremena, Općini posudilo preko sedamdeset mještana i obitelji iz Banjola, Pomera, Vinkurana, Premanture i Medulina, uz pokoji predmet posuđen iz Pule, izložba „Od ognjišta do gondole“ detaljno je prikazala kulturu stanovanja, uvjete i način života, etnografske i tradicijske elemente, kao i raznovrsne alate te predmete korištene u nekadašnjim obrtima, zanatima, gospodarstvu, od kojih su neki danas iznimno rijetki i gotovo nepoznati. Izložba je povrh toga dala uvid u tehnološki razvoj, uvođenje struje, pionirske korake radio prijemnika i televizije u kućama te je jedan segment predstavio povijest djetinjstva, kroz otkrivanje zaboravljenih ili danas već jako rijetkih igara i igračaka.

U prigodi svečanog zatvaranja Općina Medulin željela se zahvaliti svim svojim mještanima u suradnji s kojima je projekt realiziran te im predstaviti rezultate izložbe. Bez posudbe predmeta iz obiteljskih zbirki i domova uključenih mještana, izložbe „Od ognjišta do gondole“ ne bi bilo. Svjesnost o tomu, kao i o činjenici da mještani čuvaju dragocjenosti i  svakodnevne, uporabne predmete iz prošlosti, daje vjetar u leđa razmišljanju o kreiranju stalnog postava etnografske, zavičajne zbirke na području općine Medulin.

Ines Savić, Damir Demarin i Noelle Lorencin

Tijekom svečanosti zatvaranja, zamjenik načelnika Općine Medulin, Damir Demarin, uz autoricu izložbe i djelatnicu Općine, Ines Savić svim je prisutnim mještanima podijelio zahvalnice i prigodne poklone, u znak zahvalnosti za sudjelovanje u projektu te doprinos očuvanju povijesti i baštine, kao temelja zajedničkog kulturnog identiteta svih mještana današnje općine Medulin. Znak pažnje i zahvalnicu primila je i Noelle Lorencin, učenica 3. razreda OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina, kao posjetitelj koji je najviše puta posjetio izložbu.

U predstavljanju rezultata izložbe, Sonja-Barbara Bader iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Općine Medulin istaknula je tehničke podatke o samoj izložbi čija je autorica Ines Savić, a u oblikovanju i tehničkom postavu uz autoricu su sudjelovali povjesničar Andrej Bader, Sonja-Barbara Bader te Nenad Cukon. Grafičko oblikovanje i tekstove koji obogaćuju postav potpisuje Andrej Bader, koji je posudio i dokumentarne fotografije predstavljene na izložbi. Tekstove je na strane jezike prevela Iva Juričić. Autorske fotografije izradila je Lara Vujica. Grafička priprema i obrada u izvedbi su tiskarskog obrta ASAP iz Pule.

Ukupni su troškovi pripreme i postava izložbe ostali ispod 80 tisuća kuna, no kvaliteta postava te same ideje rezultirali su iznimno dobrom posjećenošću. Od otvorenja 15. srpnja do konca kolovoza, za individualne posjete izložba je bila otvorena u večernjem terminu te ju je vidjelo 1.500 domaćih i stranih posjetitelja. U rujnu i listopadu uz večernji termin, u kojemu je zabilježeno 300 posjetitelja,  organizirane su grupe uz stručno vodstvo izložbu razgledale tijekom radnog vremena Općine. Ukupno je 35 grupa, odnosno 800 djece i mladih, iz svih vrtića, škola s područja Općine i okolice, grada Pule i Vodnjana te s pulskog Sveučilišta u organiziranim obilascima uz stručno vodstvo razgledalo izložbu. Sveukupno je u tri mjeseca izložbu „Od ognjišta do gondole“ vidjelo 2.600 osoba, što je rezultat s kojim su u Općini Medulin iznimno zadovoljni.

Zadovoljstvo posjetitelja moglo se iščitati iz komentara koje su domaći i strani gosti ostavljali prigodno u obliku pisma - mediju pisane komunikacije koji kao i izložba „Od ognjišta do gondole“ više pripada u našu prošlost nego sadašnjost ili budućnost - a koja su ubacivali u stari poštanski sandučić, također izložen u prostoru 3mc-a. Povratna informacija i impresije posjetitelja mahom su pozitivne i idu u smjeru zahvale za predstavljanje materijalne baštine ovoga kraja, koja u svima vraća sjećanja na djetinjstvo, na bake i djedove, na mjesta današnje općine koja žive skromnim i mirnim životom u zajedništvu. Uz zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, onima koji su izložbu posjećivali te o njoj govorili i pisali, Općina Medulin želi izdvojiti te u nastavku prenosi komentar Noelle Lorencin, koji sažima pozitivne misli i osjećaje učenice 3. razreda OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa