'baš me razočaralo'

Vodnjanski Egzorcizam: 'Film mi uopće nije dobro sjeo'

0
Foto: Horrorhr.com
Foto: Horrorhr.com

Jedini hrvatski portal specijaliziran za horor filmove i ostale slične teme objavio je prilično nepovoljnu kritiku filma Egzorcizam Dalibora Matanića. Podsjetimo, film je navodno snimljen prema istinitom događaju, a bavi se slučajem egzorcizma u Vodnjanu. Prenosimo recenziju s portala Horrorhr.com.

"Novinarski par s “Obiteljske Televizije” dolazi u Istru snimiti egzorcizam na mladoj djevojci Maši Artuković. Bez znanja egzorcista, ali s dopuštenjem nadbiskupije, upadaju na mjesto događaja taman pred početak obreda. S njima dolazi psihijatrica da ponudi znanstveni obol cijeloj priči, a poanta snimanja reportaže je prikazati egzorcizam kao čistu glupost.

Ovaj novi Matanićev uradak baziran je na istoimenoj kazališnoj predstavi, a praktički cijela radnja se dešava u podrumskim prostorijama zgrade gdje se iz Maše pokušava istjerati zlo. Kako to inače biva u filmovima ove tematike, očekivana manifestacija zla nije samo u opsjednutoj osobi, već izlaze i “kosturi iz ormara” svih prisutnih.

Da opalim ovako iz prve, film mi uopće nije dobro sjeo. Podržavam bilo kakav iskorak hororu domaćih autora, ali ovo me baš razočaralo.

Znate i sami koliko ima filmova baziranih na tematici egzorcizma. Tu ima par kultnih naslova, dok je velika većina preostalih monotono rehashanje žanrovskih klišeja. Egzorcizam mi djeluje da igra na kartu prvog hrvatskog filma fokusiranog na ovu temu, pa kao radi toga ne mora nuditi nikakve originalnije elemente. Sve elemente filma ste već negdje vidjeli, a sam koncept je prilično sličan onom iz dosta dobrog The Last Exorcism iz 2010. godine.

Scenarij je očigledno sličan ili istovjetan onome spomenute kazališne predstave i to je nekako evidentno tijekom gledanja filma. Interakcija likova u podrumu daje dojam kao da si u kazalištu, glumačke performanse su nekako teatralnije (ekspresivnije) i udaljenije od onoga što se očekuje u filmu. Stvarno ne planiram razglabati ili filozofirati o ovome, možda sam u krivu, ali to mogu staviti kao manu ne samo Egzorcizmu, već čitavom nizu naših filmova.

Sama radnja je relativno jednostavna, ali prepuna rupa ili rupica. Ima tu čitav niz situacija, od samog upitnog razloga zašto nadbiskupija daje dopuštenje “trash reportaži” o egzorcizmu, preko oprečnih situacija (sestra napada Mašu da joj nije rekla da zna kamermana, a kasnije se u flashbacku prikazuje da ih je vidjela zajedno), pa do WTF “Idi…” kraja. Tu su za spomenuti i korelacije između likova, koje su loše odrađene i praktički izgledaju zbućkane zajedno samo radi poante što šokantnijeg raspleta.

Neću ulaziti previše u tehničku analizu snimanja, osvjetljenja i montaže, ali dosta toga mi je kao “običnom” gledatelju zasmetalo. Kamera se nekada trese, nekada je mirna. Osim valjda alibija pod pojmom čiste umjetničke slobode, ne postoji nekakvo logično pravilo za izmjene. Uz to, sličan problem je vezan za snimanje iz perspektive kamere TV ekipe. Vizualno je tada (ciljano) snimka lošija, ali kada krene kaos tada se manifestiraju “hijerarhijski” problemi među kamerama – malo se pogube oko toga koje kadrove bi trebala prikazati koja kamera.

Egzorcizam nije tipičan horor, već psihološka drama s elementima horora, a možda najveća mana je to da djeluje da se film primarno troši na “uvijek in teme” s kojima nas mediji i političari truju na svakodnevnoj bazi – vjera, crkva, obitelj, licemjerje, seks, ustaše itd… Da, film oko egzorcizma ima i ustaše u igri. Taj lajtmotiv je jeftino ubačen kroz jednu fotografiju, ali kada je već film o zlu, “kako da to negdje ne ubacimo”…

Osim nekoliko scena koje je odlično odradila opsjednuta Nika Ivančić – 100% fokus na ulogu, pa čak i u gonzo trenutku kada joj glumački kolega u napetom trenu slučajno pljune u usta, Egzorcizam i nema nekih iskupljujućih trenutaka." piše Horrorhr.com.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa