Peršurić: Proračun za 2018. razvojan, socijalno osjetljiv i ambiciozan

0
Loris Peršurić
Loris Peršurić

Pred Gradskim vijećem Poreča je usvajanje Proračuna za 2018. godinu, čije će se prvo čitanje naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ovog četvrtka. Prijedlog novog Proračuna, „teškog“  245 milijuna kuna, na konferenciji za novinare 30. studenog u Poreču predstavio je gradonačelnik Loris Peršurić.

- Planovi za Poreč u narednoj godini kreirani su upravo prema prioritetima i potrebama građana, ali i predispozicijama za daljnji razvoj našeg grada i još bolje gospodarske, turističke, komunalne, obrazovne, sportske i ostale rezultate, rekao je uvodno gradonačelnik i nabrojao šest glavnih točaka za još bolji Poreč u 2018. godini

1. Za još bolje gospodarske rezultate 

Uz realizaciju 108 milijuna kuna vrijednog projekta navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, za što su dobivena i bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja, Proračunom ćemo poticati razvoj poduzetništva i širiti poduzetničke zone Buići-Žbandaj i Facinka. Pripremom raznih projekata bit ćemo spremni prijaviti se na otvorene natječaje, što smo do sad već i radili i uspješno se kandidirali te povlačili sredstva.

2. Šampioni turizma i u 2018.

Proračunom predviđamo daljnje uređenje gradskih plaža – nakon što smo proteklih godina uredili šest gradskih plaža, ove smo godine plažu na Materadi već kandidirali na natječaj Ministarstva tuizma te ćemo je urediti do sezone 2018., a predvidjeli smo i kandidiranje projekta uređenja plaže od hotela Palazzo do Talijanske osnovne škole - Rivete u narednoj godini. U Proračunu su rezervirana i sredstva za projektiranje i početak uređenja gradske rive, i to dijela od carinskog gata do gradske kavane. Također, pripremili smo sredstva i za održavanje prepoznatljive razine uređenosti našeg grada –nabavom specijalnih komunalnih vozila i opreme za skupljanje otpada, i ulaganjem u komunalnu opremu grada, to planiramo i zadržati.

3. Grad po mjeri svojih građana

Uz 2,3 milijuna kuna dobivenih iz EU projekta, krećemo u izgradnju reckilažnog dvorišta Košambra, ali i nabavu specijalnih komunalnih vozila s 1, 5 milijuna kuna. Gotovo 400.000 kuna rezervirano je za zamjenu 1000 svjetiljki javne rasvjete, a tu je i prijava na sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost modernizaciju javne rasvjete na području grada u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Što se tiče prometnica, sedam milijuna kuna rezervirano je za izgradnju nove pristupne ceste prema novoj osnovnoj školi na Finidi od Kauflanda do škole, s dva rotora, a planira se i izgradnja jednog u Baderni kod benzinske postaje rezervirali, čime će Baderna dobiti jedan sigurniji ulaz u naselje. Nerazvrstanu cestu Valkarin – Garbina Grad je već kandidirao na Mjeru 7 Ministarstva poljoprivrede za bespovratna sredstva.

Nastavljamo s uređenjem plaža, te rekonstrukcijom cesta, nogostupa i putova na  području cijelog grada u iznosu od 3 milijuna kuna. Iako su možda manji, volio bih naglasiti i projekte koji nam dosta znače, a to su rekonstrukcija sjeveroistočne kule, nastavak uređenja starogradske jezgre, istraživanjima i  uređenjem Trga Marafor, sanacija drvenog molića na Peškeri i ostalo.

4. Za najbolju socijalnu uslugu u zemlji

Poreč će i ove godine zadržati zdravstvene i socijalne standarde na koje su navikli i koje su zavrijedili svi Porečani i Porečanke, unatoč eventualnim snižavanjima na državnoj razini. Tako smo i ove godine u Proračunu rezervirali sredstva za naknade previđene Socijalnim programom, sufinanciranje smještaja korisnika u Dom za starije i nemoćne osobe, sufinanciranje potreba obitelji i djece kroz različite faze odrastanja – od naknade za novorođenčad i sufinanciranja boravka u gradskim i privatnim vrtićima, do stipendija te sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja svim porečkim umirovljenicima.

Grad Poreč će i u 2018. godini sufinancirati rad Doma zdravlja, ispostave Hitne medicinske pomoći za koju već godinama osiguravamo nadstandard, u suradnji s turističkim tvrtkama i općinama Poreštine. Grad je rezervirao i sredstva za sufinanciranje rada Instituta za poljoprivredu i turizam, pojedine srednjoškolske projekte, kao i rad Dnevnog centra za rehabilitaciju Pula ispostave Poreč. Tu je, naravno, i sufinanciranje izgradnje nove opće bolnice u Puli.

5. Grad djece, grad budućnosti 

Škola na Finidi, kapitalni je i jedan od najvećih projekata posljednjih desetljeća u našem gradu. Drago mi je da vas mogu obavijestiti kako gradnja teče po planu i očekujemo da će 600 učenika u novu školu ući već najesen. Osim  ovog, preko 50 milijuna kuna vrijednog projekta, u Poreču brinemo o djeci svih uzrasta, pa je, uz ranije spomenute naknade za rođenje, boravak u vrtiću i stipendije, ove godine su rezervirana i sredstva za izgradnju vrtića u prigradskom naselju, gradnju dječjih igrališta te energetsku obnovu vrtića Radost.

6. Sredstvima EU fondova ostvarujemo kapitalne projekte

Na Mjeru 7 kandidirali smo izgradnju vrtića i jaslica u Varvarima i Dračevcu, kao i cestu Garbina-Valkarin. Tu je i izgradnja reciklažnog dvorišta Košambra, kao i brojni projekti u energetskoj učinkovitosti, među kojima se posebno ističe Moj Poreč bez azbesta, kao pozitivan primjer cijeloj Hrvatskoj.  Raduje me da i gradske ustanove jednako uspješno povlače sredstva, čemu je najsvježiji primjer Pučko otvoreno učilište koje će za dva projekta namijenjena obogaćenju kulturne ponude grada i educiranju teško zapošljivah osoba dobiti 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

- Proračun za 2018. je razvojan, socijalno osjetljiv, a financiranjem kapitalnih projekata u zajednici osiguravamo cjelogodišnja radna mjesta. Ovdje se radi bar o stotinjak mjesta u novoj školi i vrtićima, a to je samo dio projekata u našem gradu. Uz to, inzistiram na tome da smo s natječajima uvijek spremni kako bismo spremni dočekali i kandidirali ih na otvorene natječaje. Time značajno rasterećujemo gradski proračun, a dobar posljednji primjer je izgradnja rotora kod autobusnog kolodvora, za što smo dobili 60 posto sufinanciranja od Ministarstva unutarnjih poslova, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa