41. Susreti na dragom kamenu posvećeni uvali Blaz

0

Ovogodišnji 41. Susreti na dragom kamenu, bit će održani u subotu 2. prosinca s početkom u 15 sati u vijećnici općine Marčana. Tradicionalne Susrete na dragom kamenu organizira Udruga za valorizaciju tradicijske kulture Marčanštine, koja je kao što je poznato posebno vezana uz istraživanje i valorizaciju djela Mije Mirkovića Mate Balote. No, ove godine Susreti na dragom kamenu bit će posvećeni uvali Blaz.  Uvala se nalazi s rakljanske strane Raškog zaljeva, a u prošlosti je bila sinonim za vodu izuzetne kakvoće koja je nekad izvirala iz nekoliko izvora koji postoje i danas. U uvali su i ostaci mlinova koji i danas postoje. Uvala Blaz vezana je i uz još jednu predaju prema kojoj je još u 10. stoljeću ovdje skrivena kruna kralja Tomislava.

Odlučili smo ove godine učiniti odmak od tradicionalnih tema Susreta na dragom kamenu i svoju pozornost posvetiti Blazu, izuzetnom mjestu koji nikako da nađe svoje mjesto u planovima revitalizacije. A radi se o vrijednom prostoru kojeg valja revitalizirati, zaštiti za kulturne i privredne namjene, kaže nam Armando Debeljuh, jedan od čelnih ljudi oranizacije Susreta kojima podršku daje i Općina Marčana.

Ovogodišnji skup bit će multidisciplinaran  - Tihomir Percan govorit će o putevima koji su dovodili na Blaz, Klara Buršić Matijašić svoju će pozornost posvetiti Blazu tijekom minulih vremena. Anton Percan u svojem će izlaganju govoriti o povijesti Blaza i njegovoj budućnosti. Maja Oštrić osvrnut će se na geohidrološka istraživanja ovog područja, Luka Meštrović odgovorit će na pitanje zašto su se na Blazu gradili mlinovi. Na skupu će govoriti Miroslav Bertoša i Davor Mandić, a razvojnim mogućnostima Blaza bavit će se Lenko Uravić. O Mati Baloti i njegovoj privrženosti rodnoj grudi, tradicijskoj kulturi i bremenitom životu težaka, koju nadahnuto izražava kroz vlastite stihove, govorit će Anton Milovan.

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa