barbara petranović

Udar groma u Umagu promijenio je gotovo sve

0
Foto: Novi list
Foto: Novi list

Na međunarodnoj kineziološkoj konferenciji koja će krajem ovog mjeseca biti održana u češkom gradu Brnu bit će, između ostalih, predstavljen i rad »Utvrđivanje zdravstvenog stanja fitnessgram baterijom testovima čeških učenika u dobi od 13 do 16 godina«. Riječ je o diplomskom radu mlade delničke profesorice kineziologije Barbare Petranović, a ono što već iz naziva rada privlači pažnju su – češki učenici. Otkud Česi u diplomskom radu mlade Hrvatice, pojasnila nam je sama Barbara, piše Novi list.

– Sve je počelo zahvaljujući poznatom projektu studentske razmjene Erasmus u okviru koje sam punih šest mjeseci boravila u Brnu, a dio mojih studentskih obveza bio je vezan i uz praćenje nastave u jednoj osnovnoj školi pri čemu sam uočila rad jednog profesora koji je proučavao pretilost djece metodom firnessgram testova, objasnila je za Novi list.

Posebna priča Barbarinog života, ujedno i trenutak koji je promijenio gotovo sve, jest nesreća koja joj se dogodila u ljeto 2016. godine u Umagu, piše Novi list.

– Radila sam kao turistički animator i tog smo dana, 13. srpnja, uočili da se sprema oluja pa smo s otvorenog na vrijeme maknuli skupinu djece s kojima smo radili. Nakon toga ja sam krenula prema razglasu s namjerom da ga isključim i tren prije no što sam to učinila, udario je grom. I sad se sjećam svega, a najupečatljivi je dojam potpune nemoći kojeg sam tad doživjela. Bila sam svjesna svega, a nisam doslovce mogla prstom mrdnuti. Nikome nije bilo jasno kako sam uopće preživljela tu količinu električne energije koja je prošla kroz mene, a nakon što me hitna prebacila u bolnicu došla sam k sebi.

Nakon svega ostale su fizičke i psihičke posljedice koje su me mučile neko vrijeme. No, taj strašni događaj natjerao me i na razmišljanja o životu i našem mjestu u svijetu pa sam shvatila da sam na jedan način ostala pošteđena i odlučila taj darovani mi život provesti što pozitivnije i bez ikakvog straha ili osjećaja krivnje te činiti sve da ostvarim svaki san kojeg imam, kaže Barbara za Novi list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa