amsterdam

Miletić s nizozemskim premijerom na kongresu Europskih liberala

0
Boris Miletić i premijer Nizozemske Mark Rutte
Boris Miletić i premijer Nizozemske Mark Rutte

Izaslanstvo Istarskog demokratskog sabora predvođeno predsjednikom Borisom Miletićem boravilo je od 1. do 3. prosinca u službenom posjetu Amsterdamu, gdje je na poziv predsjednika ALDE Stranke Hansa van Baalena, sudjelovalo na XXXVIII. Kongresu te europske stranke, kojoj i IDS pripada.

Uz predsjednika Borisa Miletića, izaslanstvo IDS-a činili su zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, međunarodni tajnik Oriano Otočan te tajnik za odnose s javnošću Duško Kišberi.

Tijekom Kongresa održani su unutarstranački izbori za predsjednika i potpredsjednike ALDE Stranke. Za predsjednika je ponovno izabran Nizozemac Hans van Baalen, dok predsjedništvo ALDE-a sada čine Henrik Bach Mortensen (Venstre, Danska), Timmy Dooley (Fianna Fail, Irska), Fredrick Federley (Center Party, Švedska), Luis Garicano (Ciudadanos, Španjolska), Ilhan Kyuchyuk (MRF, Bugarska), Markus Löning (FDP, Njemačka), Angelika Mlinar (NEOS, Austrija), Joanna Schmidt (Nowoczesna, Poljska), Annelou van Egmond (D66, Nizozemska) te rizničar Gašper Koprivsek (SMC, Slovenija).

Predsjednik IDS-a Boris Miletić čestitao je novom vodstvu ALDE Stranke kazavši da je pred Europskim liberalima velika odgovornost za rješavanje brojnih izazova s kojim se danas suočava Europska unija. Istaknuo je također izvrsne odnose IDS-a s europskim liberalima naglasivši da je „ALDE, kroz dosadašnje djelovanje i aktivnu suradnju, pružao snažan doprinos radu IDS-a.“ - IDS je vrlo aktivna članica ALDE Stranke te smo sigurni da će se u budućnosti suradnja s novoizabranim vodstvom dodatno jačati, kazao je Miletić.

Tijekom Kongresa, predsjednik IDS-a je sudjelovao na sastanku s liderima liberalnih stranaka. Tema sastanka bila je budućnost Europske unije, posebice nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora u Njemačkoj. Uz Miletića, na sastanku su sudjelovali predsjednici Vlade Belgije, Nizozemske, Estonije i Slovenije, ali i brojni ministri i povjerenici Europske komisije.   

Predsjednik IDS-a sudjelovao je također na sastanku liberalnih gradonačelnika na kojemu se govorilo o implementaciji najboljih praksi i standarda u upravljanju „pametnim gradovima“. U Istri, kazao je Miletić, kontinuirano uvodimo nova rješenja koja doprinose razvoju naše regije, a zbog čega su istarski gradovi redovito među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj. Podijelio je brojna pozitivna iskustva Pule kao grada lidera u primjeni pametnih rješenja u svakodnevnom radu gradske uprave.

Tijekom boravka u Amsterdamu, članovi delegacije IDS-a iskoristili su posjet za bilateralne sastanke s novoizabranim članovima ALDE Biroa, te drugim istaknutim predstavnicima europskih liberalnih stranaka i organizacija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa