mladen novosel

Plaće povećavaju uglavnom turističke tvrtke u Istri: 'Bliže su Europi'

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

"Poslodavci svakodnevno traže uvoz radne snage, iako nije jasno otkud. Ako imamo u vidu da su za 29 posto porasle plaće u Rumunjskoj, a porasle su plaće i u Češkoj i Mađarskoj, a ni u BiH nema više toliko radnika koji su spremni raditi u Hrvatskoj, jer radije idu raditi za više plaće u Sloveniju i Austriju, jasno je da više nema radnika koji su spremni doći raditi u Hrvatsku. Nema budućnosti u uvozu radne snage, budućnost je u drukčijoj politici plaća u Hrvatskoj", uvjerava Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH),  piše Deutsche Welle (DW).

Neki poslodavci u Hrvatskoj shvatili su ozbiljnost situacije, ali i da će ona biti još gora ako ne povećaju plaće i ne daju zaposlenicima ugovore na neodređeno vrijeme, pogotovo u turističkom sektoru. Tako su Istraturist i Plava laguna, koji zapošljavaju više od 3.000 radnika, već sada oglasili slobodna radna mjesta za iduću godinu, nudeći ugovore na neodređeno vrijeme i dodatne bonuse najboljim radnicima. Već ove godine plaće svim radnicima u Plavoj laguni povećane su za tri posto, uz trajnu isplatu božićnica, sezonskih stimulacija i regresa. Plaće svojim radnicima ovih je dana odlučio povećati i Kaufland, koji zapošljava oko 3.500 radnika, i to prvenstveno radnicima na nerukovodećim pozicijama, kojima će se plaće povećati za više od 11 posto. Time će plaće u Kauflandu biti 20 posto više od prosjeka u sektoru trgovine, piše DW.

Novosel primjećuje da plaće povećavaju uglavnom turističke tvrtke u Istri, koje su "bliže Europi i izravnije se suočavaju s odlaskom radnika". Te tvrtke, ističe Novosel, nemaju drugog načina nego zadržati dobre radnike ponajprije ugovorima na neodređeno vrijeme, a onda i dobrim plaćama. "Poslodavci se moraju koncentrirati na kvalitetniju organizaciju rada i na kvalitetu menadžerskog kadra, a ne problem rješavati preko jeftine radne snage. To jednostavno više ne ide. Visina plaća, dakako, prvi je kriterij za ostanak radnika u Hrvatskoj, no postoje i drugi, kao što su poštenje poslodavca i kvalitetniji uvjeti rada. Kada ti uvjeti budu zadovoljeni, bit će dovoljno radnika", zaključuje Novosel, donosi DW.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa