ivan jakovčić

'Kolegama je nevjerojatno da članica EU odaje počast osuđenom generalu'

0
Ivan Jakovčić tijekom jednog javnog izlaganja
Ivan Jakovčić tijekom jednog javnog izlaganja

“Hrvatska će morati promijeniti državnu politiku želi li biti zemlja koju će ozbiljno shvaćati unutar EU. Nažalost, prošlotjedne reakcije naših političara, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović,u vezi s presudom Haaškog suda, mogu opisati samo jednom riječju - katastrofa”, smatra Ivan Jakovčić, bivši istarski župan i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu, piše Jutarnji list. U nastavnku prenosimo dijelove interviewa:

*Kakve su reakcije u Bruxellesu na ponašanje hrvatskih dužnosnika nakon što je Haag osudio šestorku iz Herceg-Bosne, što je u Hrvatskoj naišlo na kritike?
- Svi su zbunjeni i nema razlike među stranačkim grupama. Pristupaju mi kolege i kolegice iz Europske pučke stranke (EPP) koji se žele stidljivo informirati što to HDZ radi, a pogotovo iz ALDE-a i S&D-a (socijaldemokrati). Svima je nevjerojatno da vlast zemlje članice EU odaje počast pravomoćno osuđenom generalu, pa mislim da će se o tome, nažalost, otvoriti i rasprava u Europskom parlamentu, na plenarnoj sjednici. Nije mi jasno kako nam se to može dogoditi. Pogledajte reakciju vlasti u Srbiji. Oni su pustili navijače i druge da veličaju Mladića, ali nisu dovodili u pitanje odluke Haaga, a naša službena reakcija je katastrofalna za ugled Hrvatske i vjerodostojnost naše politike. Odluke Haaškog suda jednostavno treba poštovati jer inače dovodimo u pitanje i odluke o Anti Gotovini ili Ratku Mladiću. Pa valjda ne želimo dovesti te odluke u pitanje?

*Prošli ste tjedan u Amsterdamu sudjelovali u razgovorima čelnika IDS-a, GLAS-a i Pametnog. Kakve su šanse za stvaranje koalicije tih liberalnih stranaka i za što biste se zalagali?
- Prije svega, baš mi je dobar naziv “Amsterdamska koalicija” jer je Amsterdam zaista otvoren i liberalan grad. Nemojte zaboraviti da je Porečka skupina bila temelj za stvaranje velike koalicije koja je 2000. promijenila modernu hrvatsku povijest, pa možda nam koalicije s imenima gradova trebaju da bismo imali opet šansu i perspektivu. Razgovori u Amsterdamu, gdje su se GLAS i Pametno uključili u ALDE, bili su vrlo prijateljski i vrlo iskreni. To je jako dobro, ali to su tek prvi kontakti među nama. Nema ozbiljne, stabilne i dugoročne koalicije bez jasnih i detaljnih programskih temelja. Dakle, postoji realna programska bliskost među našim strankama, ali znam koliko izazova donose razgovori kada stvaraš koalicije jer sam i 1992., i 1995. pa 2000., 2003. i 2011. stvarao koalicije. O svemu moraju, dakako, razgovarati i odlučivati stranačka tijela. Rekao bih da smo otvorili zanimljiv proces razgovora i moguće suradnje istinskih liberala u Hrvatskoj i uskoro, već za nekoliko mjeseci, puno će toga biti jasnije.

*Bude li se formirala koalicija tih triju stranaka, gdje je u tome SDP?
- Nikad nisam volio komentirati druge stranke. Ono što mogu reći javno je poznato: mnoge važne osobe u SDP-u žele samostalan izlazak na izbore pa druge, manje stranke moraju uvažiti i prilagoditi svoje interese, rekao je Jakovčić za Jutarnji.

Cijeli interview ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa