Ariana Paripović i Nikol Krizmanić volonterke godine u Umagu

0
Ariana Paripović, Nikol Krizmanić i Roberto Nemaz s gradskim čelnicima
Ariana Paripović, Nikol Krizmanić i Roberto Nemaz s gradskim čelnicima

U cilju podizanja svijesti i širenja volonterstva na području grada Umaga, povodom Međunarodnog dana volontera, Grad Umag već šestu godinu za redom bira volontera godine koji svojim  aktivnostima predstavlja ideal te promovira empatiju i suživot u zajednici. Za volontere Grada Umaga u 2017. godini proglašene su Ariana Paripović i Nikol Krizmanić.

Osim volontera godine, gradonačelnik Vili Bassanese je 8. prosinca primio i jubilarnog darivatelja krvi koji nesebičnim gestama direktno spašava živote drugima.

Kako na području cijele Hrvatske, tako ni na području Grada Umaga, ne djeluje dovoljan broj volontera u odnosu na postojeće potrebe. Spoznaja građana o volonterstvu još uvijek je mala, a uključenost ustanova, udruga i poduzeća u proces volontiranja nedovoljno visoka. Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera i nagrađivanjem volontera godine, želja je podići svijest o volonterstvu. Potaknuti navedenim ciljem, Grad Umag je osmislio vlastite volonterske knjižice, a prvi je grad u Istri koji volontiranje dodatno boduje prilikom dodjele stipendija umaškim studentima.

Ariana Paripović

Ariana Paripović je članica Crvenog križa Bujštine od svojeg petog razreda osnovne škole, kad je prvi put otišla na trening najmlađih uzrasta Crvenog križa i pomogla glumeći ozlijeđenu osobu. Ubrzo nakon toga, postala je članicom ekipe pomlatka Crvenog križa Bujštine. Sudjelovala je na dva međužupanijska natjecanja, i to 2011. i 2012. godine u Rijeci i Novom Vinodolskom, a u oba se navrata ekipa pobjedama plasirala na završno državno natjecanje. Kao član pomlatka Crvenog križa Bujštine,  Arianina je u dva navrata osvojila visoko treće mjesto na državnim natjecanjima te jedanput i drugo mjesto na državnom natjecanju mladih. Ariana je članica kluba mladih Crvenog križa Bujštine. Tijekom svojeg članstava. pomagala je starijim volonterima u provođenju Socijalnog programa u Gradu Umagu, a sudjelovala je sve ove godine i u zajedničkoj akciji svih razina organizacija Hrvatskog Crvenog križa – „Solidarnost na djelu“. Aktivni je sudionik kao „šminker“ i glumac u seniorskoj ekipi prve pomoći u pripremama za natjecanja. Članica je nove seniorske ekipe prve pomoći, a nakon dodatnih edukacija koje slijede, postat će članom Gradskog interventnog tima. Danas je Ariana redovni student Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

Nikol Krizmanić

Nikol Krizmanić je psihologinja  koja volontira za umašku Udrugu „Pružam ti ruku – Ti porgo la mia mano“ od ožujka 2016. godine. Svojim požrtvovnim radom pomaže potrebitoj djeci, djeci s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom, kao i njihovim obiteljima. Nagrađivanjem Nikol Krizmanić, nagrađuje se ljubav, entuzijazam i stručnost koju ona iskazuje volontirajući već drugu godinu u Udruzi. Nikol je zaposlena kao radni terapeut u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ u Umagu. Iskustvo s mlađim generacijama stekla je na poslovima učiteljice razredne nastave za rad u produženom boravku, u radu kao vanjski suradnik Centra za socijalnu skrb u Bujama, kao stručni suradnik psiholog u Dječjem vrtiću u Bujama i Talijanskom dječjem vrtići „Mrvica“ u Bujama, te kao učiteljica iz psihologije u Talijanskoj osnovnoj školi „Leonardo da Vinci“ u Bujama.

„Pokrenuli smo inicijativu izbora Volontera godine s namjerom da im se na jedan simboličan način javno zahvalimo za njihov rad i doprinos zajednici. Nadam se da ovim obilježavanjem Međunarodnog dana volontera šaljemo poruku svim ljudima dobre volje da ustraju u doprinosu zajednici svojim plemenitim djelima.„ zaključio je Vili Bassanese.

Roberto Nemaz

Na obilježavanju Međunarodnog dana volontera, nikako nije mogao izostati i dobrovoljni darivatelj krvi koji svojom humanom gestom kontinuiranog darivanja krvi spašava ljudske živote, ne pitajući za njihov identitet, nacionalnost i vjeru. Tako je proglašenje volontera godine Grada Umaga bilo  povod i prijema jubilarnog darivatelja krvi od strane gradonačelnika Grada Umaga i njegovih suradnika. Ovog puta, za punih 50 darivanja krvi, u znak zahvalnosti, plaketu je dobio Roberto Nemaz.  

Svečanost je dodatno obogatio mladi talentirani učenik Glazbenog odjela OŠ Marije i Line, Matija Klaj.

U cilju utjecaja na poticanje volonterstva, kao i motiviranje svojih građana na uključivanje u akcije volontiranja i darivanja krvi, Grad Umag iz godine u godinu obilježava Međunarodni dan volonterstva te nagrađuje najpredanije volontere godine i darivatelje krvi. Spremnost na pomoć u bilo kojem trenutku vlastitog života najveći je dar jednog čovjeka. Podrška onima kojima je pomoć potrebna najvrjednija je osobina koju čovjek može nositi u sebi. Volonterstvo i pomoć zajednici  izgrađuje zajedništvo, a upravo je zajedništvo najbolji recept za postizanje napretka i boljitka jednog društva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa