U Puli 2018. predviđena izgradnja 23 nova kapitalna projekta

0
Na sjednici Gradskog vijeća Pule usvojen je gradski Proračun za 2018. godinu vrijedan 386.614.121,00 kunu
Na sjednici Gradskog vijeća Pule usvojen je gradski Proračun za 2018. godinu vrijedan 386.614.121,00 kunu

„Proračun je realno planiran i osnova je za nastavak brojnih komunalnih projekata koji će u konačnici dodatno podići kvalitetu života u našem gradu. Kao odgovornoj gradskoj upravi, cilj nam je kroz proračun osigurati stabilnost, održivost, daljnji razvoj i rast Pule te zadržati visok društveni standard, danas jedan od kvalitetnijih u Hrvatskoj, a sve u interesu naših sugrađana“, istaknuo je na jučerašnjoj sjednici pulski gradonačelnik Boris Miletić.

„Dugoročno smo se opredijelili za odgovorno vođenje našeg grada zbog čega i nosimo titulu jednog od najtransparentnijih, najefikasnijih i najštedljivijih gradova u Hrvatskoj. Pritom nam je na prvom mjestu odgovornost prema proračunskim sredstvima, odnosno briga o najmlađima i građanima treće životne dobi, što je i osigurano ovim proračunom. Prihodi Grada bili bi znatno veći kada bi država kao većinski vlasnik, konačno stavila u funkciju bivše vojne objekte na području Pule. Imovina koja je u ingerenciji Grada stavljena je u funkciju i generira prihode, a primjer je bivše vojno područje oko Trga 1. istarske brigade, autobusni kolodvor, poslovna zgrada i nedavno otvorena radionica Tekop Nova, dok je zgrada prekoputa u državnom vlasništvu i sustavno desetljećima propada“, zaključio je gradonačelnik.

Pročelnica za financije Vesna Sajić iznijela je najznačajnije stavke gradskog Proračuna te istaknula kako je najveći iznos, odnosno 158.139.300,00 kuna ili 40,9% proračuna predviđeno za Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu grada. Iznos je osiguran za brojne kapitalne projekte koji će se, prema najavama, realizirati u idućoj godini. Tako je u sklopu programa izgradnje za 2018. godinu, koji je sam vrijedan 66,3 milijuna kuna, predviđena izgradnja ukupno čak 23 nova kapitalna projekta, dok je za održavanje već postojeće komunalne infrastrukture diljem grada planiran iznos od 52,5 milijuna kuna. Više od trećine predloženog proračuna, odnosno 124,4 milijuna kuna odnosi se na financiranje obrazovanja, sporta, tehničke kulture, socijalne skrbi i zdravstva koje je u nadležnosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Izdvajanja za razvoj sporta u 2018. godini iznose 22,6 milijuna kuna, odnosno povećana su za 2,1 milijun kuna, u odnosu na 2017. godinu.

Pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić iznio je najznačajnije stavke Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za iduću godinu. Tako se 800 tisuća kuna planira uložiti u projektiranje nastavka proširenja obilaznice do raskrižja s Premanturskom cestom, izgradnja kružnog toka na vrhu Radićeve ulice vrijedna 5,6 milijuna kuna, izgradnja kružnog toga na raskrižju Voltićeve i Rizzijeve ulice, uređenje pulskog groblja Monte Giro i Štinjan, uređenje površina za istrčavališta za pse te uređenje niza novih ulica i prometnica po svim mjesnim odborima.

Na aktualnom satu jučerašnje sjednice vijećnika Massima Brajuhu (IDS-HNS-ISU-ZELENI) zanimao je tijek aktivnosti projekta gradnje sekundarne kanalizacijske mreže „Pula Centar“ i „Pula Sjever“ u prigradskim naseljima, pri čemu je direktor Pragrandea d.o.o. Igor Stari iznio tijek dosadašnjih aktivnosti i istaknuo kako ovim projektima Pula dobiva oko 40 kilometara nove sekundarne kanalizacijske mreže koja će se velikim dijelom financirati bespovratnim fondovima Europske unije.

Na upit vijećnika Mirka Jurkića (HDZ) da prokomentira situaciju oko brodogradilišta Uljanik, pulski je gradonačelnik Boris Miletić istaknuo važnost i ulogu pulskog brodograditelja u suvremenom životu Pule. „Uljanik danas gradi najmodernije brodove, ima punu knjigu narudžbi i prisutan je na globalnom svjetskom tržištu. Najveći je problem što Uljanik nema kvalitetnog sugovornika u državi, a od svih hrvatskih brodogradilišta, jedino Uljanik nije saniran državnim sredstvima. Grad Pula je svoja potraživanja od preko 70 milijuna kuna, dok je tadašnji godišnji proračun iznosio oko 60 milijuna kuna, kompenzirao sa područjem Luke Pula. Da je taj novac tada utrošen na uređenje fasada i prometnica, danas bi imali kamene ulice i mramorne fasade. No Grad je Uljaniku pomogao kad je bilo najpotrebnije. Razgovarao sam sa svima koji mogu pomoći i od premijera Plenkovića sam zatražio razumijevanje te se on osobno pozitivno izjasnio o ovom problemu“, odgovorio je gradonačelnik.

Odgovarajući na upit vijećnika Radenka Ognjenovića (SDP-HSU-SDSS-HSLS) oko sudbine NK Istre 1961, pulski je gradonačelnik kazao kako se profesionalni sport ne može financirati javnim novcem te kako Grad, kao manjinski vlasnik financira omladinski pogon. „Situacija je zabrinjavajuća te sam zatražio sazivanje izvanredne skupštine NK Istre 1961 kako bi od većinskog vlasnika mogli čuti kakva je sudbina pulskog prvoligaša“, kazao je Miletić.

Na jučerašnjoj sjednici usvojene su i izmjene i dopune Proračuna za 2017. godinu, usvojen je Zaključak o usvajanju smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite Grada Pule do 2021. godine te je usvojen Lokalni program za mlade za period 2018. – 2020. Tijekom sjednice, održani su izbori za novi saziv Savjeta mladih Grada Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa