Kako su se prosinačke svečanosti nekada slavile u Istri

0
Foto: TV Istra
Foto: TV Istra

Nakon druge adventske nedjelje u Istri započinju intenzivnije božićne pripreme. Najviše očuvanih drevnih običaja vezano je upravo uz božićno vrijeme. TV Istra objavila je prilog o tome kako su se nekada slavile prosinačke svečanosti. 

U okolici Pazina pripreme za Božić započinjale su slavljem zornica, odnosno ranih misa. Bila je to duhovna priprema prije fizičke. Daljnje su pripreme uključivale dekoraciju kuće i tradicionalno kićenje bora ili smrikve. Drvce se tada nije kitilo kuglicama, već raznim voćem, narančama, mandarinama, bombonima ili smotuljcima papira.

Večer uoči Božića u Istri se nazivala Vilijom Božjom, dok se dan prije Vilije slavio kao Badnjak, priča nam gospođa Marija.

Božićne blagdane karakterizira i tradicionalna istarska kuhinja. Na dan prije Božića držao se post i nemrs, dok je božićna kuhinja bila posebno bogata – juha, fuži, kupus, meso i nezaobilazne slastice.

Nova se Godina slavila u društvu, iako ne tako glasno kao danas, priča nam gospođa Marija. Običaj koledvanja odnosno čestitarskih ophodnji također je bio važan, a taj se običaj zadržao i danas, posebice u Kaldiru i Gologorici odakle dolazi i gospođa Marija, donosi TV Istra.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa