Pješice prošao izbjegličku rutu od Jordana do Umaga

0
Vili Bassanese i Goran Blažević
Vili Bassanese i Goran Blažević

Goran Blažević, putnik koji je pješice prošao 3.300 kilometara dugu izbjegličku rutu od Jordana do Umaga, 13. prosinca 2017. godine stigao je u posjet gradonačelniku Umaga Viliju Bassaneseu te mu poklonio svoju novu knjigu „Svilim: 3300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti“ u kojoj je detaljno prenio doživljaje i iskustva s ovog jedinstvenog putovanja.

Krajem 2016. godine Goran Blažević se uputio na putovanje dugo preko 3.300 kilometara. Bio je mjesecima u pokretu. Naoružan snažnom voljom, osmijehom, štapovima za hodanje i ruksakom teškim 18 kg na leđima, prolazio je od Jordana preko Palestine, Izraela, Cipra, Turske, Grčke, Makedonije, Albanije, Crne Gore sve do Hrvatske. Tijekom svog putovanja uspio se uvući u nekoliko izbjegličkih kampova kako bi i osobno čuo izbjegličke priče, a od Turske do Makedonije je slijedio izbjegličku „Balkansku rutu“. Tijekom putovanja nosio je poruku mira i solidarnosti, nazvavši svoje petomjesečno hodanje 'Solidarity Walk 4km/h.' Na kraju njegovog pustolovnog putovanja, 12. ožujka 2017. godine u rodnom Umagu su ga dočekali gradonačelnik i njegovi suradnici, kao i brojni građani.  

Razlog Goranovog putovanja bio je, osim ljubavi prema arapskoj kulturi, i svojevrstan prosvjed protiv nedavnih nemilih događanja koja su uzrokovala masovne egzoduse. Želja mu je, na njemu svojstven način, skrenuti pozornost svijeta na probleme svih izbjeglica koje su zbog vihora rata morale napustiti domove i svoje utočište te novi dom pronaći negdje daleko od svojeg rodnog mjesta ili mjesta donedavnog stanovanja. 

Ideja o knjizi nastala je kako bi što kvalitetnije i vjerodostojnije prenio javnosti sve najmanje detalje i emocije kroz koje je prolazio tijekom svog putovanja. Gradonačelnik mu se prilikom njegova posjeta, od srca zahvalio što je kroz svoje putovanje pronosio poruku mira, suživota, ljubavi i sve vrijednosti koje Umag i njegovi građani njeguju i žive.

Promocija Goranove knjige „Svilim: 3300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti“ kroz njegovo putopisno predavanje, bit će održana 19. prosinca 2017. godine u Gradskoj knjižnici Umag s početkom u 20:00 sati.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa