Župan Flego:

U 2018. naglasak na razvojnim projektima i unapređenju standarda

0
Valter Flego
Valter Flego

"S obzirom na loše stanje općenito u gospodarstvu, u proteklom smo mandatu bili koncentrirani na pomoć gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi, te smo započeli veliki broj projekata s ciljem očuvanja dostignutog društvenog standarda. U ovome mandatu, s obzirom na oporavljanje gospodarstva, naglasak stavljamo na razvojne projekte, unapređenje društvenog standarda i na nove iskorake u svim područjima. Upravo zato, najviše proračunskih sredstava ulažemo u bolnice, škole, Sveučilište i domove za starije“, naglasio je istarski župan Valter Flego na konferenciji za novinare održanoj 14. prosinca u sjedištu Istarske županije, u Puli. Konferencija je sazvana uoči 8. sjednice Skupštine Istarske županije, zakazane za ponedjeljak, a na kojoj će se između ostalog naći i Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2018. godinu i projekcija za 2019. i 2020. godinu.

„Proračun predstavlja kontinuitet u radu županijske uprave i proračunskih korisnika, te donosi nastavak dosadašnje kvalitetne suradnje na području Istre, kako s javnim sektorom, tako i s privatnim“, nastavio je župan Flego kazavši kako Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2018. godinu iznosi 1.320.670.000 kuna, te i ove godine objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije.

Od planiranog iznosa dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 221.892.864,62 kuna ili 16,8 posto ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.098.777.135,38 kuna, odnosno 83,2 posto.

Ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju iznose 665.974.827,35 kuna, od čega na zdravstvo otpada 507.092.482,10 kuna, na obrazovanje 83.096.345,25 kuna i na socijalnu skrb 75.786.000 kina.

Govoreći nadalje o Proračunu za 2018. godinu, župan Flego se osvrnuo na najznačajnije investicije. Na području obrazovanja izdvojio je rekonstrukciju, adaptaciju i energetsku obnovu OŠ Ivan Batelić Raša u ukupnom iznosu od 8.126.542,12 kuna; energetsku obnovu OŠ Bate Balote Buje u ukupnom iznosu od 3.800.000 kuna; planirano zaduživanje za dogradnju, adaptaciju i/ili energetsku obnovu i ostalih škola u ukupnom iznosu od 11.200.000 kuna, kao i dovršetak rekonstrukcije sanacije i energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Labin - 3.569.803,13 kuna.

Na području zdravstva i socijalne skrbi, najznačajnija investicije je dovršetak izgradnje nove Opće bolnice Pula u ukupnom iznosu od 440 milijuna kuna, potom nastavak ulaganja u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju, koje se financira iz Strukturnih fondova EU u iznosu od 19,5 milijuna kuna; te projekt izgradnje Doma zdravlja u Vodnjanu, vrijedan 3,5 milijuna kuna, a provode ga Istarski domovi zdravlja. U 2018. godini se nastavljaju i radovi na Domu za starije osobe Domenico Pergolis Rovinj, a dovršava se i energetska obnova doma u Novigradu i dogradnja doma Raša.

Tu su i dvije nove investicije pri domu Alfredo Štiglić u Puli, a to su izgradnja depandanse u Mažuranićevoj ulici u iznosu od 3.700.000 kuna i izgradnju novog krila u Krležinoj ulici u ukupnom iznosu od 38.000.000 kuna koja se planira u 2019. i 2020. godini. Izvor financiranja izgradnje doma A. Štiglić je zaduživanje Istarske županije, dok će pola otplate kredita sufinancirati Grad Pula. Također, nove investicije se planiraju kod Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u iznosu od 24 milijuna kuna, a značajna je i adaptacija zgrada Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr. Martin Horvat“ Rovinj u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna.

Nakon izgradnje SN poljoprivrednih područja Valture, Istarska županija, istaknuo je župan Flego, nastavlja s ovim iznimno značajnim projektom za istarsku poljoprivredu. U 2018. godini su tako osigurana sredstva za početak izgradnje SN Červar-Porat Bašarinka, koji se planira realizirati u suradnji s Hrvatskim vodama.

„Pored navedenog, u suradnji s gradovima i općinama, nastavit ćemo s mjerama za poticanje istarskog gospodarstva, politikom privlačenja investicija u Istru, kao i s promoviranjem Istre kao poželjne destinacije za ulaganje. Osigurana su sredstva za izradu Strategije vinarstva, kao i za projekt pomoćnika u nastavi, te se i u 2018. godini nastavlja s istima. Jednako tako, nastavljamo i s implementacijom Zavičajne nastave, koja iz godine u godinu ostvaruje sve zapaženije rezultate i veliki interes“, rekao je Flego i zaključio: „U godini pred nama, nastavljamo jednakim žarom ostvarivati zacrtane ciljeve, kako bi i dalje nizali uspjehe na mnogim područjima. Pri tom, vodit ćemo se i dalje načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti poslovanja županijske uprave, kao i stabilnošću financija“.

Župan Flego spomenuo je i kako na Prijedlog Proračuna za 2018. godinu pristiglo sveukupno 27 amandmana. Župan će Skupštini predložiti prihvaćanje njih 12, te djelomično prihvaćanje jednog amandmana, ukupne vrijednosti 1.395.000 kuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa