helena minić-matanić

Glumica otkriva pozadinu svog otkaza nakon 9 i pol godina

0
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Nakon devet i pol godina koliko je provela u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, glumica Helena Minić-Matanić netom prije Božića odlučila je dati otkaz. Već je objasnila da je razlog tome činjenica da ondje nije bilo sluha u profesionalnom smislu i za nju kao majku dvoje djece. No sada je prvi put otkrila što je to točno glumicu koja iza sebe ima impresivan broj glumačkih predstava... nagnalo na tako, na prvi pogled, drastičnu odluku, piše Večernji list.

– Oni to ne nazivaju otkazom, već joj jednostavno nije produljen ugovor. Iskreno, ne znam što se događa. I ja bih voljela znati. Očigledno nešto ne štima unutar cijelog sustava. Apsolutno sam za to da mladi ljudi u našoj branši, kojih u Puli ima jako puno, njih dvadesetak završilo je Akademiju i vratilo se u grad, dobiju priliku. Ali ne nauštrb nekoga tko je već u godinama. Mislim da su trenutačno uzeli jednog mladog dečka, ali ne znam zašto su to napravili tako da su se prvo riješili nekog drugog, kaže Minić-Matanić za Večernji.

– Sve je počelo prije dvije godine. U to sam vrijeme bila na rodiljskom dopustu s Lolom i taman sam se trebala vratiti kada sam čula za ideju da se Lanu i mene stavi na pola radnog vremena. Ukupno nas je 17 zaposlenih u kazalištu, što ansambla, što uprave, i ne znam što drugi sektori unutar kuće rade više od nas. Vjerojatno se ne razumije opis našeg posla. Za neki projekt pripreme počnu i pola godine unaprijed. To što ne sjedim na radnome mjestu ne znači da ne radim, tako da mi nije jasno kako netko može odrediti da smo baš nas dvije te koje bismo trebale završiti na pola plaće. Da je ta ideja provedena, ja bih otišla, jer mi u tom slučaju gluma postaje jako skup hobi, piše Večernji.

– Nazvala sam Grad i pitala o čemu se radi. Odmah nakon toga iz kuće mi je rečeno da se to neće dogoditi. Ali nije dugo prošlo, a Lana je dobila pismenu obavijest da joj ugovor za šest mjesci, nakon isteka, više neće biti produljen. Pokušala sam otkriti o čemu se radi, pošto nam je cijelo vrijeme iz kuće ukazivano da smo nas dvije višak Gradu. Naravno da su iz Grada odgovorili da su glumci ti koji bi u kazalištu zadnji trebali biti višak. Pitala sam se zašto se to uopće događa? Ako je netko namjeravao dovesti četvero mladih ljudi, to je u redu, ali što onda s ovom našom međugeneracijom? Kamo da mi idemo? Tada sam se obratila izravno kazalištu i situacija se smirila, donosi Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa