Treba li na zamjensku osobnu napisati da vrijedi samo u Hrvatskoj?

0
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Većini je poznato da se preko granice može samo s osobnom iskaznicom ili putovnicom, ali životne okolnosti nas ponekad iznenade. Dogodilo se to Labinjanu Andreju Banaku koji je preko društvenih mreža iznio svoje neugodno iskustvo, ali dao i jedan zanimljivi prijedlog, koji bi ih ubuduće mogao svesti na manju mjeru.

„Želio bih vam ukazati na neugodnu situaciju koja mi se dogodila prije nekoliko dana. Naime, prošli tjedan u nedjelju bio je sprovod jednog velikog i nama dragog čovjeka koji je bio u Italiji te se organizirao prijevoz autobusom. E sada, kako sam pred dva, tri tjedna dao u izradu novu osobnu iskaznicu, nisam uopće razmišljao o tome da me s isječkom neće pustiti preko granice jer se sva organizacija dogodila jako brzo, tako da nisam ni razmišljao da nemam iskaznicu, nego zamjenski dokument“, napisao je naš sugrađanin.

„Nažalost, to se stvarno dogodilo te su uzaludna bila uvjeravanja da idemo na sprovod, da može u kompjuteru provjeriti da je moja nova iskaznica već gotova i valjana, samo što je nisam bio u mogućnosti podići zbog nemarnosti , nedostatka vremena ili čisto jer nisam o tome vodio računa, a trebao sam. Mislim - sad vidim da krivo mislim - da bi svaka iole razumna osoba, pa makar ista bila granični policajac trebala shvatiti situaciju u kojoj sam se našao pogotovo jer je isječak još uvijek bio valjan te sam sa sobom imao i staru iskaznicu“.

„Neću vas ni zamarati što se čovjeku dogodi kad vas iskrcaju u 8 ujutro na granici, a nigdje nikoga. Želim vam ukazati da ako već daju zamjenski dokument na istom bi trebalo pisati “Vrijedi samo unutar RH “ ili “Ne vrijedi izvan RH “ ili tako nešto slično, da nama koji ih plaćamo olakšaju stvari a ne da nas dovedu u probleme.“, napisao je naš sugrađanin.

Svjestan je da će mnogi misliti da je to opće poznata stvar, pa ju je i sam trebao znati, no budući da putovnica nakon ulaska u EU uglavnom nije potrebna za kraća putovanja i košta dosta novca, trebalo bi, smatra, naći način da se ljudima omogući kretanje u vrijeme izrade osobne.

„Birokracija nama u vrijeme izrade osobne iskaznice u biti ograničava kretanje bez valjana pasoša. A mislim da puno nas nema više potrebu imati pasoš, pogotovo ako nemate neku potrebu za njim, a i košta dosta kuna. Bit svega je da osobnu iskaznicu moraš imati, a pasoš ne, te bi nam u vrijeme izrade osobne morali dozvoliti kretanje jer ima XY razloga iz kojih bi svatko od nas morao hitno otići u npr. Sloveniju , Italiju ili negdje drugdje. Ne možemo čekati drugo jutro ili tjedan da nam osobna bude gotova. Pogotovo u vrijeme kad tobože sve radimo da nema granica i da EU bude jedna država.“, zaključio je Andrej Banak. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa