'U Istri želimo izgraditi centar za svjetsku elitu preponskih konja i jahača'

0
Pascal Renard i Mirjana Nastić
Pascal Renard i Mirjana Nastić

Mirjana Nastić, poduzetnica i također FEI Level 2 trenerica u konjičkom sportu, te Pascal Renard, uspješni internacionalni  jahač i član belgijske konjičke reprezentacije žele izgraditi konjički centar za preponska natjecanja u Istri. Istinski su zaljubljenici u konje i konjički sport te vjeruju da u Hrvatskoj postoji veliki potencijal za uspješnu poslovnu priču na ovom području na dobrobit cijele zajednice

Danas u Europi postoje pet glavnih konjičkih natjecateljskih centara koji svojim kapacitetom ne mogu zadovoljiti sve potrebe ovog elitnog sporta. Pored Španjolske (Jerez), Italije (Arezzo i Cattolica), Francuske (Cagne sur Mar) i Portugal (Olivia) ovih dvoje vrhunskih konjanika žele izgraditi jedan takav centar s oko 800  boksova za konje na području Istre. Objašnjavaju kako je Istra svojom geografskim položajem zbog blizine Italiji i Austriji i dobre infrastrukture te povoljnih klimatskih uvjeta idealna lokacija za takav centar u koji bi se godišnje slivalo nekoliko desetaka tisuća natjecatelja i njihovih konja iz cijelog svijeta. Takav bi centar tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima, postao veliki turistički i gospodarski generator u Istri.

Projekt od 40 milijuna eura

U ovom su trenutku u potrazi za lokacijom u neposrednoj blizini mora što je jedan od preduvjeta zbog atraktivnosti a veličina zemljišta treba biti minimalno 5 hektara. Potrebna je blizina prometnica budući da natjecatelji svoje konje dovoze u transporterima u kojima su vrlo često i do 10 konja i njihove opreme.

Smatraju da bi jedan ovakav projekt čija se vrijednost procjenjuje na oko 40 milijuna eura mogla biti vrlo atraktivna za općine u Istri kojima bi donijele brojne benefite za cijelu lokalnu zajednicu. Isto tako, otvorili bi oko 30 novih radnih mjesta te indirektno osigurali posao u velikom broju drugih tvrtki vanjskih dobavljača roba i usluga, kao što su primjerice restorani, hoteli, poljoprivredna dobra.

„Godišnje bi se u takvom centru održavalo najmanje 20 internacionalnih natjecanja najvišeg nivoa a sadašnja iskustva pokazuju da na svakom natjecanju bude oko 1500 sudionika. Povrh toga treba dodati i posjetitelje koji redovito prate takva događanja. Ljudi koji se bave konjičkim sportom su u pravilu bogata klijentela budući da je minimalni osnovni trošak po jednom konju oko 500 eura po natjecanju“, rekla nam je Mirjana Nastić.

Pascal Renard je Belgijanac koji već gotovo dvije godine živi u Zagrebu, a u Samoboru na Etno farmi Mirnovec priprema nekoliko vrhunskih konja i jahača za europske rezultate. Njegova se obitelj u Belgiji kroz zadnjih 5 generacija bavi konjičkim sportom i uzgojem kao i treniranjem konja za vrhunske rezultate. Bio je 7 godina dio belgijske nacionalne reprezentacije. Završio je školu svjetski poznatog trenera Nelsona Pessoe koji je jedan od tri najjača konjička trenera ikada.

Humanitarka i zaljubljenica u konjički sport

Trenirao je i prodavao konje za vrhunski sport u cijelom svijetu.  Mirjana Nastić je zaljubljenica u konje i konjički sport od malih nogu, uspješna preponska natjecateljica i vlasnica mladog uzgojnog oldenburškog  pastuha Don Disaggia. Vlasnica je uspješne tvrtke za specijalna čišćenja te je po uvjerenju humanitarka koja puno vlastitog truda, novca i vremena ulaže u trening konja za rehabilitaciju i sport djece  s posebnim potrebama.

„Konji su predivna plemenita bića koja blagotvorno djeluju na ljude oko njih a pored toga danas su u svijetu postali i centar oko kojih se okreće veliki novac i ogromno zadovoljstvo. Iskoristimo u tom smislu i potencijale Istre na dobrobit cijele zajednice“, zaključuju Mirjana i Pascal. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa