Ovo su ljudi koji će iduće četiri godine voditi IDS

0
Novi saziv predsjedništva IDS-a na čelu s predsjednikom Borisom Miletićem
Novi saziv predsjedništva IDS-a na čelu s predsjednikom Borisom Miletićem

U prostorijama IDS-a u Puli 19. veljače predstavljen je novi saziv predsjedništva IDS-a na čelu s predsjednikom Borisom Miletićem. Također, ovom je prigodom predsjednik IDS-a iznio u kratkim crtama program rada za četverogodišnje mandatno razdoblje  sastavljeno od šest cjelina.

Kao prvu cjelinu, predsjednik IDS-a je naveo temu kontinuiteta i kontinuiranog napretka, koja je obilježila posljednja tri desetljeća Istre. Istaknuo je da „naš napredak najbolji je putokaz ostatku Hrvatske“.  Druga programska cjelina odnosi se na decentralizaciju, za koju će IDS nastaviti svoju borbu konkretnim zakonskim prijedlozima. „S decentralizacijom, svaka regija imat će rješenja i svoju budućnost u svojim rukama. Vjerujem u Istru koja će u potpunosti odlučivati o svojoj sudbini, a mi se moramo izboriti da Istra dobije tu šansu.“

Treća cjelina odnosi se na obrazovanje, za što je Miletić naglasio da razvoj možemo i moramo temeljiti na znanju. Kao politička stranka, u narednom razdoblju bavit ćemo se još više područjem obrazovanja. U tom smo smjeru već krenuli uvođenjem zavičajne nastave, no s druge strane mislim da trebamo još snažnije ići prema uvođenju građanskog odgoja u naše škole.

Ekološka izvrsnost, zdravlje i visoka kvaliteta života – četvrta je programska cjelina novog programa rada IDS-a.  - Ulaganje u kvalitetu života naših građana apsolutni je prioritet, Istra je prvak u implementaciji europskih ekoloških standarda, ali nećemo na tome stati nego ćemo i dalje ulagati u ekološki razvoj i nastojat ćemo dosegnuti najviše svjetske standarde u zaštiti okoliša, kazao je Miletić.   Govoreći o gospodarstvu, Miletić je naveo stvaranje novih radnih mjesta kao izuzetno važnu programsku cjelinu te je istaknuo da „naša krizna politika je spašavanje postojećih radnih mjesta, ali naša gospodarska politika je stvaranje novih. IDS će kao i do sada raditi apsolutno sve da stvori kvalitetne uvjete za jačanje istarskog gospodarstva.

Šesta i posljednja programska točka odnosi se na vrijednosti IDS-a kao prava i vjerodostojna opozicija. „Ustrajat ćemo u našoj borbi protiv konzervativnih i nazadnih struja koje veličaju nacionalizam, šovinizam. Istra će ostati progresivna, otvorena i tolerantna regija koja je postala simbol napretka i otpora nazadnim strujama u zemlji.“ kazao je Miletić.

Nakon predstavljanja programa, prisutnima su se obratili novo izabrani potpredsjednici/e te pojedini članovi/ice novo predsjedništva IDS-a. Potpredsjednica IDS-a Katarina Nemet tom je prigodom izjavila da je u posljednjih godina aktivna u poduzetničkom sektoru. U IDS, kaže, učlanila se davne 98. godine. - Sva svoja znanja, stečene vještine i entuzijazam, zajedno s kolegicama i kolegama iz predsjedništva usmjeriti ću ka daljnjem rastu stranke, da u vremenu pred nama IDS bude primjer političke principijelnosti i odgovornosti, a Istra bude regija primjer u mnogim područjima, zaključila je Nemet.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić novi je potpredsjednik IDS-a, koji je danas poručio da se „trebamo držati zajedno kako bismo još snažnije i brže razvijali našu Istru.“  - To što smo najrazvijeniji danas može biti i problem jer nas penaliziraju na razne načine. To su novi izazovi na koje moramo biti spremni.

Novo izabrana potpredsjednica IDS-a Roberta Kalčić Savatović dolazi iz općine Oprtalj gdje obnaša dužnost zamjenice načelnika. Viša je savjetnica za pravne poslove u gradskoj upravi Grada Buzeta. „Obzirom da naša stranka kroz sve ove godine zastupa i opravdava povjerenje i interese naših građana bit će mi iznimna čast i zadovoljstvo svoje znanje, iskustvo i struku unijeti u daljnji rad i izazove koji su pred nama.

Član predsjedništva IDS-a Alen Golja kazao je da je „dugi niz godina radio u turizmu, a potom u javnom sektoru te vjeruje da će i s te strane dati svoj obol u radu ovog saziva predsjedništva. „Naposljetku, osoba sam koja ne bježi od odgovornosti i izazova i vjerujem da zajedno s ovim timom možemo postići sve zacrtane ciljeve“, napomenuo je Golja.

Članica predsjedništva Mirella Mladin dolazi iz podružnice IDS-a Kastav u gdje je aktivan član od 96. godine. - Meni su IDS i Istra uvijek u srcu i tu nema tunela i nema Učke. Željela bi sve ovo što IDS čini u Istri što više približiti Zagrebu da svi vide kako se kvalitetno upravlja općinama, gradovima i županijom, zaključila je Mladin.

Na kraju, potpredsjednik IDS-a Valter Flego istaknuo je da je na subotnjem 30. Saboru IDS-a preko 250 fiducijara iznjedrilo mnoštvo novih ideja i inicijativa. Ono zbog čega sam najsretniji jest što IDS ima svoje temelje, vjerodostojnost i dosljednost koja je zapisana prije 28 godina.  - Na nama je odgovornost jer politika je timski sport gdje smo svi sastavni dio te ekipe, na nama je odgovornost od mjesnog odbora pa sve do EU parlamenta da realiziramo sve zadatke koje smo jednoglasno u subotu donijeli. Danas stojimo ovdje puni forze, volje i ideje i siguran sam da ćemo u razdoblju pred nama biti i dalje uspješni.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa