pulska oporba

Ugradnju lifta može vam sufinancirati Europska unija

0

Na tiskovnoj konferenciji 19. veljače predsjednica SDP Pule Sanja Radolović, saborski zastupnik HSU-a i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i predsjednik HSU-a Istarske županije Radovan Cvek govorili su o mogućnostima ugradnje dizala u višestambene zgrade te financiranje navedenog u sklopu fondova Europske unije.

Otvorivši tiskovnu konferenciju Sanja Radolović istaknula je kako su za lokaciju današnje tiskovne konferencije ciljano odabrali zgradu na adresi Koparska 1 za koju je velikim trudom i uloženim naporima predstavnice stanara, suvlasnika i upravitelja zgrade potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada te će zgrada ako se projekt energetske obnove pravilno implementira „zasjati“ s novom fasadom do ožujka 2019. godine.

Radolović je istaknula kako su do sada sredstva za ugradnju lifta u zgradama trebali osigurati prvenstveno suvlasnici, jer je sufinanciranje ugradnje liftova bilo moguće jedino u sklopu mjere „Energetska obnova višestambenih zgrada iz Europskog fonda za regionalni razvoj“, ali samo kao dodatna – horizontalna aktivnost integriranoj energetskoj obnovi zgrade, odnosno prilagodbi zgrade u smislu osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a ne kao samostalni projekt te se moglo sufinancirati 60% vrijednosti investicije.

Novost jest kako je Europska komisija najavila mogućnost sufinanciranja samostalne mjere ugradnje dizala u višestambenim zgradama iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od čak 80% troškova ugradnje dizala, kao jednu od mjera prilagodbe stambene infrastrukture za skrb za starije osobe, budući da Europska unija ubuduće neće financijski sudjelovati u izgradnji domova za umirovljenike i starije osobe ni u jednoj zemlji članici EU, jer je preporuka Europske komisije da umirovljenici, osobe treće životne dobi, teško pokretne i invalidne osobe trebaju ostati u svojim domovima što je moguće dulje uz pružanje odgovarajuće skrbi.

Radolović je naglasila kako se danas na području Istarske županije nalazi 1.123, a na području grada Pule 618 zgrada koje imaju tehničke preduvjete za ugradnju lifta (unutar objekta (u stubištu) ili, alternativno, uz dvorišno pročelje), čime bi se poboljšala svakodnevna kvaliteta života za 20.000 naših sugrađana ukoliko u izračunu uzmemo u obzir starije i osobe s invaliditetom te  obitelji  s  malom  djecom.  Kako  je  prosječna  cijena ugradnje jednog dizala 350.000 kuna, kaže Radolović, a Europska unija je najavila sufinanciranje 80% sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, projekt bi uz nesumnjiv društveni značaj imao  i velik  gospodarski učinak, a ovakvi poslovi idealni su za zajednice ponuditelja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika koji se bave građevinarstvom na području Pule, koji pretežno zapošljavaju građane Pule i Istarske županije i koji plaćaju poreze i doprinose u Puli i Istri.

Silvano Hrelja se zahvalio Želimiru Manenici, umirovljeniku i predsjedniku Koordinacijskog odbora HP i HT umirovljenika Hrvatske, odnosno kako je rekao „vrlom 84. godišnjaku“ koji je prikupio popis svih zgrada u Hrvatskoj koje su danas bez liftova, a u koje je iste moguće ugraditi te došao do brojke od skoro 16.000 zgrada. Hrelja je istaknuo kako su Manenica i njegov koordinacijski odbor uz više drugih umirovljeničkih i invalidskih udruga te Hrvatske udruge za dizala u tome imali veliku podršku SDP-ove EU parlamentarke Biljane Borzan koja je uputila pismeno pitanje Europskoj komisiji o mogućnosti sufinanciranja prilagodbe stambenih zgrada starijim osobama te dobila odgovor kako Hrvatska može pokrenuti pokrene izmjene svog Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014-2020'.

Silvano Hrelja, Sanja Radolović i Radovan Cvek

Komisija joj je odgovorila kako Hrvatska takav zahtjev može podnijeti u bilo kojem trenutku te da će u roku od tri mjeseca dobiti odgovor. Dakle, kaže Hrelja, ministrica Žalac nema opravdanja da se ne krene s procesom izmjena Operativnih programa koji su na snazi u Hrvatskoj. Štoviše, kaže Hrelja, na europskoj razini se i usvojio tzv. „omnibus paket mjera“ te nema više zapreke za predlaganje linije financiranja ugradnje dizala u zgrade u sklopu nacionalnih operativnih programa.

Radovan Cvek, predsjednik HSU-a Istarske županije istaknuo je kako bi takva ugradnja dizala povećala kvalitetu života naših umirovljenika od kojih neki zbog teže pokretljivosti ne izlaze iz svojih stanova po nekoliko mjeseci ukoliko žive na višim katovima u zgradama bez liftova. Također, kaže Cvek, takva ugradnja liftova bi dodatno zaposlila naše industrijske tvrtke koje se bave proizvodnjom dizala i građevinsku operativu koja bi ih ugrađivala kao što bi se povećala domaća proizvodnja dizala. K tome treba uzeti u obzir i činjenicu kako danas, na žalost, preko 2.000 osoba u gradu Puli čeka svoje mjesto u domu te bi ugradnjom liftova značajno rasteretili i domovi za starije i nemoćne osobe.

Zaključno, Radolović, Hrelja i Cvek su pozvali ministricu Žalac da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije čim prije započne s procesom izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i omogući ugradnju liftova u višestambenih zgradama i time pokaže visoku razinu socijalne osjetljivosti prema onima kojima je naša pomoć najpotrebnija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa