Početak bogate biciklističke sezone uz Trofej Umag i Istarsko proljeće

0
Na najavi utrka Trofej Umag i Istarsko proljeće
Na najavi utrka Trofej Umag i Istarsko proljeće

Sjeverozapadna Istra se proteklih godina istakla kao jedna od najpopularnijih destinacija za profesionalne bicikliste, prvenstveno zbog privlačnosti destinacije, brojnosti i raznovrsnosti biciklističkih staza te kvalitetne infrastrukture usluge i smještajnih kapaciteta po mjeri biciklista.

Tome svjedoči i dugogodišnja tradicija održavanja dvaju međunarodnih utrka iz kalendara Svjetske biciklističke organizacije (UCI) na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.

Već u srijedu 28.veljače vozi se 6. Trofej Umag, jednodnevna biciklistička utrka rangirana kao 1.2 u sustavu UCI-ja, otvorena za bicikliste u kategorijama muški elite i U-23 odnosno za UCI kontinental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne ekipe i klubove u organizaciji biciklističkog kluba Meridiana Kamen Team iz Pazina. Trofej Umag vozi se na stazi dugoj 161 kilometar kroz gradove i mjesta sjeverozapadne Istre, kao i kroz Središnju i duž Istočnog dijela, a očekuje se sudjelovanje maksimalnog broja dozvoljenih natjecatelja po UCI pravilima njih 167 iz 33 biciklističke momčadi iz niza europskih zemalja i nekoliko izvaneuropskih.

Već tjedan dana kasnije, od 08. do 11. ožujka, vozi se 15. Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“, koja se također nalazi u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup. Sama utrka kreće već tradicionalnim prologom koji se vozi u Umagu, da bi potom u tri etape utrka povezala Poreč, Pazin, Labin, Motovun, Vrsar i Umag prolazeći velikim dijelom istarskog poluotoka čime se na najljepši način promoviraju ljepote našeg kraja. Očekuje se nastup sjajnih momčadi, a već se sada sa sigurnošću može reći da će svoje mjesto u peletonu naći izuzetno veliki broj kvalitetnih vozača pa će tako tu biti pobjednici ranijih izdanja Trofeja Umag Slovenci Matej Mugerli, koji je ujedno i dvostruki pobjednik Istarskog proljeća, i prošlogodišnji  pobjednik Rok Korošec danas članovi momčadi My Bike-Stevens, te Nijemac Jonas Bokeloh (LKT Team Branderburg) pobjednik Trofeja Umag iz 2016. godine, kao i Austrijanac Markus Eibegger (Team Felbermayr-Simplon Wels) pobjednik Istarskog proljeća iz 2012. i 2015. godine.  Veći dio ekipe biti će smješten u hotelima Plave lagune, hotelu Sol Garden Istra for Plava Laguna u Umagu te u hotelu Molindrio Plava Laguna u Poreču.

„Velik broj domaćih i inozemnih klubova velik napor ulažu u pripreme za glavnu natjecateljsku sezonu, upravo iz tog razloga je Trofej Umag savršena prilika za testiranje njihove forme s natjecateljima iz mnogobrojnih zemalja. Istarsko proljeće već je odavno tradicionalna utrka, prepoznatljiva po brojnosti i kvaliteti natjecatelja, a u svom petnaestom izdanju prolaziti će već tradicionalno kroz gradove i mjesta klastera Sjeverozapadne Istre te Srednje i Istočne Istre te tako potvrditi status Istre kao prepoznatljive i kvalitetne destinacije za cestovni biciklizam. Nadamo se da će se i vremenske prilike malo popraviti te da će svi moći pokazati ono što u ovom trenutku zaista i mogu.“, ističe direktor utrka Ivica Gržinić.

Dobrodošlica umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea

S puno optimizma u utrke ulazi i domaća momčad BK Meridiana Kamen Team koja će ovoga puta nastupati s sedam vozača. Riječ je o Josipu Rumcu, koji u povijesti ima dva plasmana u top 10 Trofeja Umag, zatim Emanuelu Kišerlovskom, Matteu Rabottiniju, Brunu Maltaru, Davidu Jabuki, Antoninu Puglieseu i Deniju Baničeku, a o očekivanjima najbolji komentar može reći trener momčadi Vinko Polončić: „Sigurno je da očekujemo jedan dobar nastup kako u Umagu tako i na Istarskom proljeću. U Trofeju Umag veliku priliku za dobar rezultat ima Josip Rumac kojem konfiguracija staze savršeno odgovara što je pokazao i u ranijim nastupima na ovoj utrci. Želja nam je samo da nas zaobiđu kvarovi tehničke prirode koji su nas pratili na posljednjoj utrci u Izoli kako bi svi vozači mogli dati maksimum u ovim domaćim utrkama.“

Održavanje dviju zahtjevnih međunarodnih utrka u tjedan dana potvrđuje da su gradovi i općine cjelokupne Istre postali pravi magnet za bicikliste iz cijele Europe, pa i šire. Klaster je već puno uložio u razvoj biciklističkih staza i ostale infrastrukture, no za jačanje cikloturizma potrebna su stalna ulaganja u sadržaje, uslugu i ponudu u skladu sa potrebama biciklista, uz zajednički rad svih dionika turizma destinacije. Ulaganja već donose prve rezultate.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese zaželio je dobrodošlicu svim natjecateljima i članovima ekipa koji su ovih dana stigli u Umag i koji će tek stići.  

„Grad Umag, dobitnik prestižne titule Europskog grada sporta za 2018. godinu od strane europske neprofitne organizacije ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu, i ove je godine ponosan domaćin dviju renomiranih biciklističkih utrka – „Trofej Umag“ i „Istarsko proljeće“. Biciklizam igra iznimno važnu ulogu u razvoju umaškog turizma, poglavito kad govorimo o produljenju turističke sezone. Ovakav vid sportskih manifestacija dobrodošao je, ne samo radi pozitivnog aspekta na turistički promet naše destinacije, već i kao važna karika u lancu kontinuiranog razvoja sporta, a stoga i zdravog života, u našoj zajednici.“, dodao je gradonačelnik Bassanese.

Sjeverozapadna Istra trenutno ima 19 staza ukupne duljine veće od 550 kilometara, trinaest bike hotela koji imaju svu potrebnu infrastrukturu i usluge za bicikliste, a tijekom godine organizira se više od 15 rekreativnih biciklijada, uz nekoliko profesionalnih utrka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa