Timovi Blokiranih i Promijenimo Hrvatsku za cjelovito rješenje problema blokiranih!

0
Ivan Lovrinović i Miriam Kervatin
Ivan Lovrinović i Miriam Kervatin

Na današnjem sastanku između predsjednice Udruge Blokiranih Miriam Kervatin i predsjednika stranke Promijenimo Hrvatsku prof. dr. sc. Ivana Lovrinovića postignut je preliminarni dogovor na temu zajedničkog daljnjeg djelovanja na donošenju cjelovitog rješenja problema blokiranih građana u Hrvatskoj. Između ostalog, razmatrala se u nazočnosti pravnih stručnjaka i savjetnika, mogućnost o vrlo izvjesnoj tužbi kojom bi se spriječilo sve očitije stvaranje sustava dužničkog ropstva kojega su stvorile dosadašnje koruptivne strukture vlasti  pogodujući različitim interesnim strukturama i skupinama.

- Za razumijevanje i rješavanje problema nužan je društveni konsenzus ekonomski, pravni i politički i dogovor građana i struke. Širimo konsenzus jer je potrebna velika snaga i uključivanje stručne javnosti. Nemamo više vremena za gubljenje – poručila je Miriam Kervatin.

- Problem blokiranih građana se mora shvatiti kao sistemski problem jer je njime obuhvaćeno oko milijun građana, posredno i neposredno. Od velike je važnosti da tim nezavisnih stručnjaka koordiniran kroz stranku Promijenimo Hrvatsku djeluje usklađeno s Udrugom Blokirani bez čijih iskustava nijedno stručno rješenje ne bi bilo cjelovito. Ova zajednička rješenja koja ćemo izraditi biti će stručna,  cjelovita i konačna – kazao je Ivan Lovrinović.

U Hrvatskoj je, složili su se, ugroženo načelo jednakosti tražbine i rizik je prebačen samo na građane jer hrvatski građanin koji je, primjerice, prije deset godina uzeo stambeni hipotekarni kredit uz osiguranje koje je pokrivalo tražbinu, danas taj stan s plaćenim ratama uopće ne pokriva  glavnicu. Radi se o klasičnoj bankovnoj prevari. Razgovaralo se o nužnosti uvođenja prethodnog pitanja Europskom sudu pravde u pravnu i sudsku praksu i slanju upita Europskoj komisiji zbog kršenja pravne stečevine Europske unije. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa