kaštijun

Holcim se nije javio na natječaj za preuzimanje gorivog otpada

0
Tvotnica Holcim u Koromačnu
Tvotnica Holcim u Koromačnu

Tvornica Holcim u Koromačnu neće preuzimati gorivi otpad koji će nastajati kao nusprodukt u postrojenju novootvorenog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Odustajanje od ranije najavljivanog partnerstva potvrđuju u Holcimu, koji se nije javio na natječaj kojeg je raspisala tvrtka Kaštijun, piše Glas Istre.

„Kaštijun je u siječnju objavio javni natječaj za preuzimanje gorivog otpada. Holcim nije dostavio ponudu jer očekivanje tehničke karakteristike iz natječaja, kao što su primjerice ogrjevna vrijednost i sadržaj klorida, ne odgovaraju našim traženim parametrima ulaznog materijala“, potvrdila je voditeljica komunikacija i marketinga u Holcimu Julija Škoro.

No kako Glas Istre neslužbeno doznaje, osim manje kalorijske vrijednosti sirovine i tehničkih nedostatka goriva koje bi nastojalo u sklopu MBO postrojenja, glavni je razlog zapravo cijena koju je tvrtka Kaštijun ponudila za preuzimanje gorivog otpada, a koja Holcimu očito nije odgovarala. Vrijednost natječaja bila je 500 tisuća kuna, a otpad se trebao plasirati dijelom u rasutom obliku, a dijelom u balama. Ranije se spominjala cifra od 30 eura po toni preuzetog otpada koje će Kaštijun odnosno građani plaćati onome tko preuzme gorivi otpad.

Cijena nije bila razlog što se Holcim nije javio na natječaj

Tragom vijesti iz Glasa Istre pitali smo Holcim je li doista glavni razlog cijena koju je tvrtka Kaštijun ponudila za preuzimanje gorivog otpada.

"U javnom natječaju Kaštijuna tražena je ponuda za dvije grupe gorivog otpada: za 2.000 tona rasutog gorivog otpada u vrijednosti od 500.000 kn tj. 250 kn po toni i 5.000 tona gorivog otpada u balama u vrijednosti od 1.500.000 kn. Holcim u Koromačnu nema tehnološku mogućnost koristiti gorivi otpad u balama, pa se na taj dio natječaja nismo mogli javiti. Cijena iz javnog natječaja za rasuti dio gorivog otpada slična je cijeni od 220 kn po toni, koju je Holcim ponudio na javnom natječaju za Marišćinu i po kojoj je, kao najpovoljniji ponuditelj ugovorio zbrinjavanje gorivog otpada iz Marišćine. Zato cijena nije bila razlog što se Holcim nije javio na natječaj za 2.000 tona rasutog gorivog otpada. Isključivi razlog zbog kojeg se Holcim nije javio na natječaj su tehničke karakteristike iz natječaja koje ne odgovaraju kvaliteti potrebnoj za postojeći proces u tvornici cementa u Koromačnu. Konkretno, previsoki sadržaj klorida i preniska ogrijevna vrijednost. Na javni natječaj za Kaštijun javio se Kemis Termoclean i ponudio cijenu od 1.200 kn po toni. Natječaj je poništen. Žao nam je da je u današnjem članku Glasa Istre Holcim prozvan za problem otpada u Istri, jer ni u kojem slučaju ne utječemo na povećanje računa za građane", odgovoreno nam je iz Holcima.

Inače. Kaštijun je još prije četiri godine trebao definirati tko će preuzimati gorivi otpad. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa