Pazinske profesorice napisale knjigu o profesionalnom sagorijevanju

0
Andrejina Miličić, Slavica Žužić i Amneris Ružić Fornažar
Andrejina Miličić, Slavica Žužić i Amneris Ružić Fornažar

U pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile predstavljena je knjiga namijenjena svim prosvjetnim radnicima. Profesionalno sagorijevanje odgojno-obrazovnih radnika naziv je publikacije koja je rezultat zajedničkog rada, istraživanja i promišljanja autorica dr.sc. Slavice Žužić, pedagoginje, Andrejine Miličić, profesorice hrvatskog i engleskog jezika i Amneris Ružić Fornažar, profesorice hrvatskog, talijanskog jezika i mag. knjižničarstva.

U šest poglavlja na tristotinjak stranica predstavljaju fenomen koji je u Hrvatskoj slabo istražen, a manifestira se promjenom u stavovima, emocionalnom iscrpljenošću te smanjenim osobnim i profesionalnim postignućem. Obuhvatile su uzorak od 721 ispitanika iz svih dijelova odgojno-obrazovnog sustava: odgajatelje, učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje. Ističu da postojeći nesklad između sve većih zahtjeva koje društvo i odgojno-obrazovna politika postavljaju pred vrtiće/škole, a ne osiguravaju uvjete za njihovo ostvarenje i odgovarajući društveni status, izaziva stres. Spajanjem teorijskog i empirijskog pristupa opisale su važnost fenomena profesionalnog sagorijevanja, njegove uzroke i simptome te što mogu učiniti pojedinac, institucija i društvo da do sagorijevanja ne dođe.

Autorice posebnu zahvalu upućuju uredniku Josipu Šikliću, ravnatelju Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, recenzentima dr. sc. Siniši Kušiću i dr.sc. Sofiji Vrcelj s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjek za pedagogiju, dr. sc. Edvardu Protneru s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mariboru, te sponzorima Istarskoj Županiji, gradovima Pazinu, Labinu, Buje i Novigradu te Općini Marčana. Knjigu sada ostavljaju u nasljeđe svojim učenicima, kolegama i svim prosvjetnim radnicima. Zainteresirani za kupnju knjige mogu se obratiti mailom na adresu Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu: gssjd@gssjd.hr.

S promocije 8. ožujka

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa