Greenfield investicije:

Država, lokalna samouprava i firme moraju surađivati

0
S konferencije u Medulinu
S konferencije u Medulinu

U petak, 16. ožujka 2018. godine u medulinskom hotelu Park Plaza Belvedere održan je prvi dan dvodnevne konferencije „Greenfield Investicije: Kako snovi postaju stvarnost“ koji je okupio preko stotinu predstavnika najviše državne i lokalne razine, gospodarstvenika i akademske zajednice.

Nakon pozdravnih govora predstavnika Lidera, Tina Bašića, te profesora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Darka Tipurića, prisutnima se obratio domaćin konferencije, načelnik Općine Medulin, Goran Buić, izrazivši zadovoljstvo što se ovako važna konferencija po drugi puta održava u Medulinu te naglasivši važnost suradnje državne i lokalne razine i realnog sektora na području greenfield investicija. Prisutnima su se riječima dobrodošlice obratili i Valter Flego, župan Istarske županije, Tomislav Petric ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Marko Jurčić.

Slijedila je prezentacija ministra zaštite okoliša i energetike, Tomislava Čorića, koji se osvrnuo na strateške izazove u energetskoj politici Hrvatske. Ističe kako su glavni izazovi energetske politike smanjiti ovisnost o uvozu energije zaustavljanjem pada domaće proizvodnje, investiranje u proizvodnju energije iz potencijala kojima Hrvatska raspolaže te osigurati adekvatan energetski miks s nižim emisijama CO2.

Na investicije u elektroenergetskom sektoru – zamašnjak gospodarskog razvoja osvrnuo se predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, koji je istaknuo da je pokretanje investicija na svim razinama pretpostavka za napredak nacionalnog gospodarstva.

Sudionici prve panel diskusije, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Marko Jurčić, profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Slavko Krajcar, član uprave Hrvatske elektroprivrede Petar Sprčić te direktor Trade consultinga Davor Štern raspravljali su o Greenfield investicijama u energetskom sektoru Republike Hrvatske.

Nakon panel diskusije uslijedila je pauza nakon koje je prezentaciju održao domaćin, načelnik Općine Medulin Goran Buić koji se osvrnuo na Medulinske preporuke – jedna godina poslije, što je pokrenuto, a što je napravljeno. U zanimljivoj prezentaciji medulinskih preporuka načelnik Buić istaknuo je zakonodavni okvir investicija, ali i predstavio brownfield i greenfield investicije na području općine Medulin. Tako se od planiranih greenfiled investicija ističe Aquapark na Campanožu za koji ima jako puno zainteresiranih investitora, a Općina očekuje brzo raspisivanje natječaja. Projektom će se produžiti turistička sezona, poboljšati van pansionski sadržaj te povećati broj noćenja istaknuo je na prezentaciji načelnik Buić.

Slijedila je One on One diskusija na kojoj je sudjelovao državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban na temu upravljanja državnom imovinom kao pretpostavkom greenfield investicija. Službeni dio programa završio je drugom panel diskusijom na temu realizacija projekata greenfield ulaganja – iskustva iz prakse na kojoj su sudjelovali predstavnici poduzeća kao primjera dobre prakse u greenfield investicijama Jerko Jakšić, Pharmas, Alen Leverić, Hrvatske ceste, Emil Ferjančić, Infobip, Marko Škrabin, Tvornica dobre hrane, Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice te gđa. Ariana Vela, GO Špelić. Na panel diskusiji svi sudionici najveći naglasak stavili su na kreiranje i ulaganje u kvalitetnu radnu snagu te kvalitetnu radnu klimu koju smatraju najvažnijima za ostavrenje svojih projekata.

Drugog dana konferencije, u subotu, 17. ožujka 2018. godine, sudionici će imati priliku čuti osvrte ostalih sudionika konferencije, a načelnika Općine Medulin, Gorana Buića moći će poslušati opet sutra u trećoj panel diskusiji na kojoj će se pokušati dati odgovor na pitanje kako potaknuti greenfield ulaganja u jedinicama lokalne samouprave, a uz načelnika sudjelovati će i Ronald Korotaj, Plava laguna, gđa. Božica Lapić iz Agencije za investicije i konkurentnost, Milan Medena iz Hrvatskog telekoma, Robert Pende, Ministarstvo turizma TBC te profesora Marinko Škare, FET Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa