umag

Sajam sporta i utrka 100 milja Istre u Europskom gradu sporta

0
Aleksandar Petković, Vili Bassanese i Alen Paliska
Aleksandar Petković, Vili Bassanese i Alen Paliska

U Umagu - Europskom gradu sporta 2018. bliži se osmo izdanje Sajma sporta te šesto izdanje ultratrail utrke „100 milja Istre“. Sportska dvorana te vanjsko igralište Osnovne škole Marije i Line će od 5. do 8. travnja 2018. godine predstavljati pozornicu sportskih događanja i promocije sporta, gdje se profesionalci, rekreativci i ostali ljubitelji sporta i aktivnog odmora uopće, nalaze na jednom mjestu.

Očekuje se kako će ova hvalevrijedna manifestacija u organizaciji Grada Umaga, Sportske zajednice grada Umaga i  Sport Box-a, i ove godine privući na tisuće sudionika i posjetitelja.

Na konferenciji za medije održanoj 3. travnja 2018. godine u Umagu, Sajam sporta i ultratrail utrku „100 milja Istre“ najavili su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, direktor utrke Alen Paliska te direktor Sajma sporta Aleksandar Petković.

Svrha održavanja Sajma sporta, kao jedinog sajma takvog tipa u regiji, jest promocija sporta i zdravog života u zajednici. Ovim vidom promocije neposredno se utječe na porast aktivnog bavljenja sporta u Umagu, a iz godine u godinu broj sportaša u Umagu vrtoglavo raste, što u konačnici potvrđuje zasluženost prestižne titule Europskog grada sporta.

Outdoor sportska oprema i preparati

U sportskoj će dvorani biti prisutni brojni izlagači s raznim novitetima u segmentu outdoor sportske opreme i preparata, a posjetitelji će moći izvršiti na sajmištu i direktnu kupovinu.

Da zaslugu za vrhunski uspjeh Sajma sporta svakako nosi i ultratrail utrka „100 milja Istre“, potvrđuje organizacija njegovog šestog uzastopnog izdanja na našem području, kao i sve veća popularnost ovog sporta uopće. Cilj ove svjetski afirmirane ultratrail utrke „100 milja Istre“ je na samom školskom sportskom igralištu, a ove je godine postignut novi rekord od preko 2000 prijavljenih natjecatelja iz čak 58 država svijeta, što potvrđuje da se Istra „velikim slovima“ upisala na svjetsku trail kartu i postala je nezaobilazna stanica velikom broju inozemnih trkača. Radi se o trkačima iz skoro svih europskih država uključujući države sa svih kontinenata, ali ono što je posebno bitno, i onih država koje na svom području imaju visoko  kvalitetne trail manifestacije duge tradicije.

Četiri osnovne utrke startaju u Labinu (168 km), Lovranu (110 km), Buzetu (67 km) i Motovunu (41 km) te završavaju na zapadnoj obali poluotoka, u našem Umagu. Ni ove godine neće nedostajati angažmana najmlađih, koji će imati priliku sudjelovati na tradicionalnoj dječjoj utrci 1 milja Istre.

Video prijenos cijele manifestacije

Utrka „100 milja Istre“ je i ove godine dio elitnog kluba UTWT, svojevrsne lige prvaka u ultratrailu. Koliko je to važno dovoljno govori činjenica da se na svijetu godišnje organizira više od 13.000 trail utrka, međutim samo je 21 izabrana da po kvaliteti organizacije i ljepoti krajobraza nosi sam vrh svjetske kvalitete. Od favorita za postolje stiče se Škot Paula Giblina, trećeplasirani na lanjskom izdanju te Francesca Canepa iz Italije. Francesca je neprikosnoveni vladar „100 milja Istre“, pobijedila je već tri puta, a ove je godine najavila i napad na rekord.

Novitet ove godine jest live video prijenos cijele manifestacije koji će se moći pratiti online tijekom cijelog trajanja manifestacije. Za više informacija o ultratrail utrci „100 milja Istre“ posjetite službenu web stranicu utrke: www.istria100.com.

Obzirom na najavu velikog broja gostiju u Umagu, kao i sudionika na samom Sajmu, sve upućuje na činjenicu kako nas čeka još jedna uspješna sportska godina s vrhuncem na ovoj manifestaciji koju željno iščekuju brojni sportaši diljem svijeta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa