GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Politička sapunica o kartelu, mafiji, drugovima i lavovima

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Bok i bogme nije lako IDS-u ovih dana! Najprije su ih izdali njihovi vjerni članovi i simpatiteri iz talijanske manjine koji su na izborima u Italiji glasali za rigidnu desnicu, a ne za demokratsku ljevicu.

Potom ih je napao predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekavši da su tihi vazali HDZ-a i da ispod stola imaju skrivečki dogovor s HDZ-om.

Zatim se i Crkva u ime svog spisateljskog inkvizitora u „Glasu koncila“ oštrim komentarom obrušila na nedemokratski izbor predsjednika IDS-a bez protukandidata. A koji po Crkvi bjelodano govori da u IDS-u nema demokracije, kao i u širem društvu u Istri i Hrvatskoj. A koje, dakle po Crkvi, taj potez nije osudilo, kao nastavak komunističke prakse iz nekih drugih davnih, prošlih vremena.

Ostojićev oštar napad na IDS

No, najoštriji udar na IDS izvršio je prošlog tjedna Rajko Ostojić, ugledni član i predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a gostujući u programu Televizije N1. Na pitanje voditelja kako ocjenjuje napadačke izjave Davora Bernardića na IDS i šta uopće misli o tom sukobu između tih dviju stranaka, Rajko Ostojić je između ostalog rekao:

„Odnosi IDS-a i SDP-a su, nažalost, bremeniti već dugi niz godina. Sjetite se kako je bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović govorio da se IDS vodi kao kartel, kao mafijaška organizacija. Tada smo bili u ratu, a sada je Bernardić ispalio tek jedan pucanj prema njima. Ne zaboravite da je njihov europarlamentarac Ivan Jakovčić ušao na našoj listi za Bruxelless, jer nije prošao na osnovu preferencijalnih glasova! Na kraju krajeva IDS je glasao za proračun HDZ-a! Dakle, svatko ima putra na glavi. Ali mi ćemo ipak surađivati! To su ipak naši drugovi, koji su stvoreni na antifašizmu!“

Nije vrijeme za rat SDP-a i IDS-a

Na ove oštre i bespoštedne izjave potpredsjednika SDP-a, nitko se iz najveće istarske političke stranke nije oglasio! Doduše, njihov glavni komunikator i koordinator za odnose s javnošću Krešimir Macan, angažiran je krajem prošle godine kao glasnogovornik u Vladi Republike Hrvatske, pa svoje intelektualne usluge više ne pruža najpopularnijoj stranci na najljepšem hrvatskom poluotoku.

S druge strane šute i Vječni i Veliki Vođa IDS-a, od kojih se ipak očekivala promptna i konkretna reakcija. Ivan Jakovčić još uvijek razmišlja hoće li uskočiti u zadnji vagon buduće SDP-ove express liste za Bruxelless i Europarlament iduće godine, pa mu je glupo zbog toga otvarati front sa  socijaldemokratima u Zagrebu.

Nasuprot njemu, Boris Miletić očito je prezaokupljen problemima u gradu Puli i gradskoj upravi, gdje stvari ne idu onako kako bi on htio. U svakodnevnom rješavanju tekućih i životnih gradskih problema u Puli, nema baš očito previše vremena za bavljenje državnom politikom. Stoga su reminiscencije na Milanovićeve kritike o vođenju “kartela i mafijaške organizacije“ i podsjećanja Rajka Ostojića na te grozomorne riječi, debela prošlost!

I po mišljenju vrha IDS-a ne treba na tu ljutu ranu stavljati ljutu travu. Odnosno, na nju se uopće osvrtati! Uzgred, dakako, ako tu izjavu možda u IDS-u nisu na televiziji vidjeli, mada su je kasnije svi hrvatski mediji prenijeli...

Nastavak pulskog unutarstranačkog sukoba

No, za to vrijeme bivši odbačeni, kako ih nazvaše „stari lavovi IDS-a“, očito se nisu odrekli svog „čopora“. Ovih je dana naime u središnjicu pulskog ogranka IDS-a stiglo po tekliću preporučeno pismo u kojem se traži javna rehabilitacija isključenog člana Marka Martinčića i odluka o njegovom bezuvjetnom vraćanju u IDS.

I ne samo to! Traži se i pojedinačna odgovornost rukovodećeg vrha stranke, koje je protustatutarno isključilo jednog od utemeljitelja stranke, već spomenutog Marka Marinčića. Naime, dotični je „buntovnik s razlogom“ i u medijima objasnio što to zamjera stranci i o kojim se to marifetlucima, manipulacijama i nečasnim radnjama unutar IDS-a radilo i na šta je on svojedobno upozoravao i reagirao.

Kako te njegove javno izrečene navode nitko od čelnika IDS-a nije demantirao i kako je tom javnom šutnjom potvrđena istina onoga o čemu je on od početka govorio, Martinčić smatra da je time dokazana i njegova pravovjernost, te da ne može onda zbog toga biti isključen iz stranke. Na kraju u svom pismu, kojeg očito u ovom slučaju Velikom Vođi ima tko da piše, Marko Martinčić traži i zahtijeva da se pod hitno vrati u IDS, jer će u protivnom pismo dati na uvid i objavu medijima. Kako onima zavisnima s ovu stranu Učke, tako i onima nezavisnima s one strane planine, koja svojim tunelom neke razdvaja, a ostale spaja.

Jakovčić odbio Goba  

Drugi pak „ostarjeli lav IDS-a“, a poznato je da čopor uvijek brane dva lava, također ne miruje. Nakon što mu je Boris Miletić, predsjednik stranke IDS-a u direktnom susretu na izbornom Saboru stranke u Labinu i prilikom rukovanja i kiselog osmijeha rekao da mu iz principijelnih razloga neće dati potpis za kandidaturu kao njegovog suparnika - pa ovaj nakon toga i nije skupio dovoljan broj potpisa preostalih delegata za svoju kandidaturu – obratio se i Vječnom Vođi u Bruxelless.

No, ovaj očito nije bio impresioniran i posebno dirnut tim obraćanjem, pa je zabludjelom odmetniku, a Edi Gobo se zove taj junak, poručio kako njegov nasljednik na čelu stranke, Boris Miletić, ima jaku podršku unutar redova organizacije koju predvodi. Pa se on, Ivan Jakovčić, također iz principijelnih razloga, ne može u to miješati.

Naime, prema njegovom tumačenju, uloga počasnog predsjednika stranke IDS-a, tojest njega samoga, ogleda se u arbitriranju između zaraćenih strana tek kad dođe do otvorenog sukoba, ograničenog rata, odnosno konkretne, direktne i javne svađe, A ovdje, očito, do toga još nije došlo, jer se sve rješava unutar četiri stranačka i kućna zida, pa se Bruxelless oko lokalnih prepirki i čarki zasada još ne misli uključivati.

Uostalom, Bruxelless ima prečih i bitnijih poslova o tome kako umiriti širu javnost što je baš kontraverzni poduzetnik Danko Končar preuzimatelj brodogradilišta „Uljanik“, a ne baviti se ucviljenim „starim lavovima IDS-a“, koje su mladi i podobni stranački lavići ugrizli za sijedi, ofucani, a nekad kitnjasti stranački rep.

A opet „stari lavovi“ očito nikako da shvate da nisu oni sada stranačkom vrhu i poštenom članstvu bitni! Naime, dogodine se uz sudbinu istarskog europarlamentarca i samim time neumitnu novu profilaciju IDS-a, rješava i sudbina njihovih desetak eurozaposlenih sljedbenika, koji stoluju u Bruxellesu ili za jednu kunu koriste povlašteni javni uredski prostor nasred pulskog Korza. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa