Festival sporta u Europskom gradu sporta: Umag ugostio 100 milja Istre

0

Grad Umag, ponosni nositelj titule „Europski grad sporta 2018.“, ovog je vikenda zaista imao razloga za slavlje. Zahvaljujući prekrasnom vremenu, od 6. do 8. travnja priređen je pravi Festival sporta koji je privukao tisuće ljubitelja aktivnog i zdravog života. Naime, dok je na nogometnim terenima u Stella Marisu, u okviru Umag Trophy prvenstva, snage odmjeravalo preko 1000 mladih nogometaša (U8, U9, U10), na golf terenima u Savudriji odvijalo se službeno natjecanje Hrvatskog golf saveza, a na igralištu OŠ Marije i Line srca posjetitelja osvojio je sajam sportske opreme, jedini sajam takvoga tipa u Hrvatskoj i široj regiji.

No, kraljica ovotjednih sportskih manifestacija bila je zasigurno ultratrail utrka „100 milja Istre“, na koju se prijavilo više od dvije tisuće trkača iz 52 države i 5 kontinenata, a koja se održava u sklopu svjetskog kupa Ultratrail World Toura. 100 milja Istre smatra se najtežom trkačkom utrkom u Hrvatskoj. Prva, „crvena“ utrka, dužine 168 km, startala je u Labinu, druga je pak krenula iz Lovrana, dok su zelena i žuta utrka započele iz Buzeta i Motovuna. Pobjednici u ženskoj konkurenciji šestog izdanja ultratrail utrke na 168 kilometara, Talijanki Francesci Canepa trebala su 22 sata i 49 minuta do cilja u Umagu, a pobjedniku u muškoj konkurenciji Paulu Giblinu nešto manje, 21 sat i 6 minuta.

U sklopu ovogodišnjih 100 milja Istre, prigodu pokazivanja svojih trkaćih sposobnosti dobila su i djeca. Više od 140 mališana izašlo je na start utrke na 1 milju, a svi natjecatelji su, prolaskom ciljnom ravninom, dobili medalju za sudjelovanje.

Na svečanom proglašenju pobjednika prisustvovali su pomoćnik glavnog tajnika Ureda za programe lokalnog sporta pri Hrvatskom olimpijskom odboru Siniša Krajač, direktor UTWT-a Žan Šarl Perin te gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Bila je to prilika jačanja prijateljskih odnosa između Grada Umaga i HOO-a te dogovora za daljnjom suradnjom. U svom je obraćanju g. Krajač pohvalio organizatore Festivala sporta te svima od srca čestitao.

„Hrvatski olimpijski odbor je prepoznao važnost umaškog Festivala sporta, najboljeg primjera promocije sporta na lokalnoj razini, te s oduševljenjem najavljujem kako će HOO podržati ovu zaista divnu sportsku priču iduće godine. Veliko hvala volonterima, roditeljima i djeci koji su istrčali svoju „1 milju“ i koji od malih nogu u Umagu žive sport i sportske vrijednosti.“ dodao je Krajač.

Umaški je Festival sporta jedini takvoga tipa u kojem se isprepliću sport i turizam. Obzirom na veliki broj gostiju u Umagu, kao i sudionika na samom Sajmu, nedvojbeno možemo reći kako je i ove godine manifestacija oduševila sportaše i ljubitelje sporta uopće, kao i posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva koji se svojim kućama vraćaju prepuni dojmova i lijepih uspomena iz Umaga, Europskog grada sporta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa