podaci pravobraniteljice

Pogledajte koliko je lani u Istri bilo pritužbi na spolnu diskriminaciju

0
Ilustracija: Večernji list
Ilustracija: Večernji list

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova lani je razmatrala 11 novih slučajeva kršenja načela ravnopravnosti spolova i slučajeva diskriminacije s područja Istarske županije, što čini oko 2,6 posto ukupnog brojana novoprijavljenih slučajeva. Doznali smo to od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, kojoj smo postavili pitanje jesu li se i na što tužili Istrani i Istranke u 2017. godini.

Tijekom 2017. godine pravobraniteljica je na nivou cijele države radila na ukupno 426 nova slučaja vezano za kršenje načela ravnopravnosti spolova ili diskriminaciju na temelju spola u odnosu na pojedince ili pojedinke, od kojih je dala osobnu inicijativu za pokretanje postupka u 23 slučaja. 

Među razmatranim slučajevima iz Istri, u osam slučajeva pritužile su se žene, a tri muškarci, a svi su se odnosili na izravnu diskriminaciju, doznali smo od Ljubičić.

Od 426 analizirana slučaja u cijeloj državi, 108 (25,4%) se odnosilo na pružanje zaštite građanima/kama koji/e su bili/e izloženi/e fizičkom, psihičkom i drugim oblicima nasilja u obitelji i/ili partnerskim vezama, kao i nasilju u javnom prostoru, od kojih su u 79,6% slučajeva zaštitu tražile žene, a u 20,4 % slučajeva muškarci.

Glede 11 razmatranih slučaja s područja Istarske županije, bilo je 5 (1,2%) slučaja u vezi  pružanja zaštite građanima/kama koji/e su bili/e izloženi/e fizičkom, psihičkom i drugim oblicima nasilja u obitelji i/ili partnerskim vezama, od kojih su u 4 (0,9%) slučaja zaštitu tražile žene, dok je u 1 (0,2%) slučaju inicijativu pokrenula pravobraniteljica, a u kojem je žrtva bila 1 maloljetna muška osoba.

U 6 drugih razmatranih slučajeva u Istri, razvrstano po područjima, 2 su se odnosila na područje zapošljavanja i rada, u kojem su zaštitu tražile 2 žene. Isto toliko odnosilo ih se na područje roditeljske skrbi, u kojem su zaštitu tražila 2 muškarca, dok se jedan odnosio na područje medija, odnosno radilo se o pritužbi na seksističku reklamu. Jedan slučaj odnosio se na područje zdravstvene zaštite.

Kad je u pitanju podjela istarskih slučajeva po osnovama diskriminacije, u 10 slučajeva osnova je bio spol, a jednom slučaju rodni identitet i izražavanje, doznajemo u pravobraniteljstvu.

"Zaključno želim napomenuti Pravobraniteljica razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova i slučajeve diskriminacije počinjene prema muškarcima i ženama od državnih i lokalnih upravnih tijela, drugih tijela s javnim ovlastima, počinjene od strane osoba zaposlenih u tim tijelima, kao i od strane drugih pravnih i fizičkih osoba. Pravobraniteljici je jedan od primarnih zadataka jačanje zaštite muškaraca i žena od diskriminacije po osnovama spola, bračnog i obiteljskog statusa, spolne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja. Ističemo kako je diskriminacija na području zapošljavanja i rada zabranjena u javnom i privatnom sektoru, između ostalog i u odnosu na trudnoću, porod i roditeljstvo... Daljnje razmatranje o konkretnih 11 slučaja podrazumijevalo bi potencijalno otkrivanje identiteta osobe koja su se obratile pravobraniteljici s područja Istarske županije. Iz tog razloga Vam odgovore nismo razvrstavali po gradovima i općinama Istarske županije budući je uzorak malen i potencijalno bi upućivao na identitet osobe koja nam se obratila", izjavila nam je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa