Šef Marine Veruda protiv poskupljenja paušala za nautičare

0
Marina Veruda
Marina Veruda

Prije desetak dana u Marini Punat na otoku Krku održana je sjednica Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, na kojoj je poseban naglasak stavljen na Uredbu o visini boravišne pristojbe za 2018. godinu koju je Vlada donijela 4. kolovoza 2017. Tom su uredbom, osim što je nešto povećana boravišna pristojba za stacionarne goste koja se, ovisno o sezoni i razredu turističkog mjesta, kreće u rasponu od 2,5 do osam kuna, iznosi paušala za nautičare čiji su brodovi na vezu u Hrvatskoj ili korisnike tih plovila enormno povećani. To je, ističu u Udruženju marina pri HGK-u, stvorilo negativan publicitet u inozemnim medijima i izazvalo revolt gostiju prema marinama, a započeo je i egzodus plovila u druge nautičke destinacije, piše Privredni vjesnik.

Prijedlog Udruženja hrvatskih marina pri HGK-u bio je da se Uredba o visini boravišne pristojbe za 2018. povuče, pa da iznos pristojbe ostane isti ili da se ona izmijeni, s time da to povećanje ne bude tako drastično, a da se za 2019., u dogovoru sa strukom, pripremi novi zakon o boravišnoj pristojbi i turističkim zajednicama. “Nažalost, mogli smo samo konstatirati da naš prijedlog o povlačenju Uredbe ili njenoj izmjeni nije uvažen. Zaključili smo da ćemo Ministarstvu turizma dati više varijanti prijedloga za 2019. godinu, a što se tiče ove godine, i dalje ćemo pokušati Vladi skrenuti pažnju konkretnim argumentima da se hitno povuče ili izmijeni visina boravišne pristojbe. Predstavnici marina dat će brojke o brodovima koji su otišli i šteti koju su pretrpjele marine i nautički sektor”, ističe Sean Lisjak predsjednik Uprave Marine Veruda iz Pule i predsjednik Udruženja marina pri HGK-u. Lisjak smatra kako iza ove odluke leži nepoznavanje pravila i običaja u nautičkom sektoru, odnosno neznanje i pokušaj dobivanja više novca za javni sektor što se, možda, neće dogoditi. Prema svemu sudeći, naglašava Lisjak, ova godina je izgubljena jer Ministarstvo turizma ne namjerava povući uredbu kojom se povećava boravišna pristojba.

Iz Ministarstva turizma pojašnjavaju kako s obzirom na to da se Hrvatsku uspoređuje s Grčkom, koja je od konkurentskih zemalja najsličnija Hrvatskoj po razvedenosti obale i broju plovila, a koja uvodi tzv. cruising taxu, važno napomenuti kako je upravo Grčka za godišnji paušal u svim kategorijama plovila skuplja od Hrvatske. Ministarstvo turizma nam je dostavilo usporedbu visine boravišne pristojbe Hrvatske i Grčke za 365 dana: • brod 5-9 metara Hrvatska: 267 eura; Grčka: 270 eura • brod 12-15 metara Hrvatska: 1027 eura; Grčka: 1038 eura • brod 15-20 metara Hrvatska: 1280 eura; Grčka: 1620 eura • brod preko 20 metara Hrvatska: 1933 eura; Grčka: 2160 eura, donosi Privredni vjesnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa