Novi detalji prevare: Nakon poziva lažne veleposlanice otišla u London

0
Prevarena Vodnjanka
Prevarena Vodnjanka

Pulska je policija 17. travnja zaprimila prijavu 68-godišnje Finke Š. da je prevarena za više tisuća kuna. Podsjetimo, riječ je o slučaju o kojem smo nedavno pisali, a u kojem je nesretna Vodnjanka dovedena u zabludu da joj je kći bolesna u inozemstvu, te je, uplativši novac, otputovala u London.

Naime, 68-godišnjakinju je 13. travnja nazvala ženska osoba, koja se predstavila kao veleposlanica Republike Hrvatske u Londonu te ju je obavijestila kako je njena kći oboljela i da je potrebno uplatiti novac za njeno liječenje. Budući da je nepoznata žena iznijela dosta istinitih podataka o članovima njene obitelji, 68-godišnjakinja je povjerovala u njene navode te joj je putem Western Uniona uplatila više tisuća kuna, a potom se uputila i na put do Londona, nakon čega je shvatila da je prevarena.

Policijska uprava istarska upozorava građane na noviji oblik prijevare. Naime, uglavnom stariji građani dobivaju poziv osoba koje se predstavljaju da zovu iz veleposlanstva RH u nekoj stranoj zemlji te traže novac za troškove liječenja rođaka koji prebiva u inozemstvu. Većinom pozivatelj ima saznanja da žrtva doista ima rođaka u inozemstvu, pa kaže da je rođaku pozlilo te se nalazi u bolnici na liječenju ili mu je potreban novac za nadoplatu karte i nastavak putovanja prema Hrvatskoj. Novac za troškove liječenja traže hitno da se uplati, najčešće putem Western Uniona. Nakon stupanja u kontakt s rodbinom, osobe koje su novac uplatile, shvate da su postale žrtve prijevare.

Policija upozorava građane da, ukoliko dobiju takav poziv, stupe u kontakt s osobom za koju se navodno traži pomoć ili s nekim od njoj bliskih osoba kako bi provjerile istinitost dobivenih informacija, prije uplaćivanja novca, a sve kako ne bi postali žrtve prijevare.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa