Labinske nevjeste kuhale nacionalna jela svojih zemalja (video)

0
Thoung Mišon i Trang Verbanac
Thoung Mišon i Trang Verbanac

Veliko zanimanje izazvala su 21. travnja nacionalna jela koja su labinske nevjeste iz dalekih zemalja servirale na Sajmu cvijeća. U manifestaciji pod nazivom „Gušti celega sveta“ ponuđena su jela iz Rusije, Španjolske, Vijetnama i Brazila.

Rusija je bila zastupljena s juhom soljenkom u koju idu krumpir, mrkva, luk, rajčica, kiseli krastavci, govedina, kobasice, hrenovke, kiselo vrhnje, ploškice limuna i masline, zatim je na stolu bila salata kojoj crvenkastu boju daje cikla, a uz to se sastoji od krumpira, mrkve, mladog luka, kiselih krastavca, kiselog kupusa i bučinog ulja, a za desert su se služili kolačići od sira. Također, mogla se degustirati ruska medenjača na bazi votke. Skuhale su ih Dina Hrvatin, Elena Vugriniček i Katja Glavičić. Kažu da su labinska i ruska kuhinja slične, pa vrlo lako dolaze do namirnica.     

Španjolsku kuhinju zastupale su paelja i sangria, a pripremila ih je Fefi Gonzales Moreno Belušić. Paelja se spravlja za fešte, a sastoji se od riže, polodova mora, piletine i mahuna. Sangriju je Fefi spremila po receptu svoje majke: crno vino, fanta, narančin sok, cimet, šećer i kapljica konjaka.

Vijetnamska kuhinja predstavljena je rolicama od rižinih listova punjenih mesom i rižom s preljevom od ribljeg umaka. Kuharica Thoung Mišon, kojoj se kasnije pridružila sunarodnjakinja Trang Verbanac, kaže da su to zapravo vijetnamske sarme.

Brazilka Nubia Freitas spremila je coxinhe (košinje). Izgledom podsjećaju na smokve, ali to je prženo krumpirovo tijesto u kojemu se nalazi meso kuhanih kokošijh prsa. Priredbu su organizirali Komunalno poduzeće 1. Maj, Grad Labin, Udruženje obrtnika Labin i Lokalna akcijska grupa Istočna Istra. (Tekst i foto: Robi Selan, video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa