kršan

Na Festivalu samoniklog bilja sedamdeset izlagača (video)

0

Prije nego što sam započeo ovaj tekst, sjeo sam i duboko udahnuo vrećicu s lavandom i eteričnim uljem koju sam kupio za 15 kuna na Festivalu samoniklog bilja u Kršanu 28. travnja. Mogao sam tako, u oblaku mediteranske arome, smireno i opušteno izvijestiti s te manifestacije, koja se već 9. godinu zaredom održava u toj istarskoj općini.

U šatoru na Pristavu dočekalo nas je 70 izlagača autohtonih istarskih proizvoda, a mogli su se kušati i razni namazi od bilja koje su pripremile članice Gljivarske udruge Martinčica iz Labina. Iako je onaj crveni, od cikle i sezama, bio izgledom najzanimljiviji, nama se svidio zeleni od medvjeđeg luka, kao i onaj s leprinom.

Patricia i Katija na svom su štandu služile izvrstan štrudel od sira, koprive i šparoga. Ostali smo iznenađeni što nas nije ofurila, ali odmah su nam objasnili da se bere samo mlada biljka, koja se poslije obari. Posjetitelji, kojih nije nedostajalo, mogli su kupiti kozmetiku i sapune na biljnoj bazi, likere i marmelade od aronije, ali i izvrsnu domaću pancetu i sir raznih istarskih OPG-ova.

Za one koji se žele profesionalno ili hobistički baviti samoniklim biljem posebno je zanimljiv bio okrugli stol „Stanje, potencijali i smjernice suradnje i razvoja sektora ljekovitog i aromatičnog začinskog bilja Istre“. Sudjelovali su predstavnici općina Kršan i Lanišće, Poljoprivredne škole iz Poreča, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Prehrambeno biotehnološkog fakulteta iz Zagreba, Udruge proizvođača istarskog češnjaka te članovi raznih OPG-ova. Koordinator je bio županijski Odjel za poljoprivredu. Organizatori su Općina Kršan i njena Turistička zajednica te Poljoprivredna zadruga Čepić polje. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa