Evo kako je bilo na Međunarodnom danu pješačenja u Pazinu i Grdoselu

0

U proljeće, prve nedjelje svibnja, tradicionalno je okupljanje planinara koji vrludaju manje poznatim dijelom istarskog poluotoka – središnjom Istrom, pa je tako u nedjelju održan 22. međunarodni dan pješačenja Istarske županije prvotno planiran u Pazinu i Grdoselu, a kasnije još proširen i za Beram.
Predivno vrijeme privuklo je sveukupno stotinjak planinara iz cijele Istre i Kvarnera, a prizvuk međunarodni održalo je nekoliko pojedinaca iz Australije, Švicarske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Podijeljeni u dvije grupe, planinari su krenuli ispred pazinskog Društvenog centra „Veli Jože“ preko Rijavca put Grdosela, a zastali su na jednom od najzanimljivijih pogleda – na Šanpjerovcu. Šumska staza po predivnom vremenu uz pojedine lokve po putu dovela je izletnike u Grdoselo, gdje je uz okrjepu pridružili brojni drugi planinari te roditelji s malom djecom, među kojima su najmlađe bilo nekoliko trogodišnjaka. Oni su pak uporno uz laganu pomoć roditelja otišli najprije do srednjovjekovne utvrde Zelengrad, a dio se izletnika odlučio osvježiti u obližnjem Črnom Puču, zanimljivom prirodnom riječnom usjeku.

Put je planinare odveo u skrivenu „istarsku Amazonu“ – kružnu stazu Malenica po drugom pritoku Grdoselskog potoka do Grdosela, na ručak. Prilika je to bila da se ponovno predstavi Domski bend iz Doma za starije osobe Motovun, tradicionalni gost međunarodnog dana pješačenja. Pjesmom i svojim duhom uzdigli su na pjesmu i ples planinare završivši nastup s prigodnom „Bella ciao“.

U pauzi između dva seta sviranja polaznicima Druge opće planinarske škole podijeljene su diplome za uspješno završenu školu njih 27. Među njima se posebno istaknuo Lindarac Branko Mišon, koji je uz to priznanje dobio i zlatnu značku za prelazak Istarskog planinarskog puta u osam „hodačkih“ dana.

Dio izletnika, nastavio je povratak u Pazin, skrećući preko Finderlovog briga i poznate crkvice Svete Marije na Škrilinah do Berma, gdje je te nedjelje bilo tradicionalno hodočašće – Majevica. Tamo su bili ugošćeni od strane obitelji Belac. Planinari su puni dojmova uz predivno vrijeme nastavili 20-kilometarski put preko Gortanovog brijega prema Zip lineu iznad Pazinske jame te dalje do Društvenog centra „Veli Jože“.

Organizator je bilo pazinsko Planinarsko društvo „Pazinka“. Partneri i pokrovitelji ovogodišnjeg pješačenja su bili Turistička zajednica središnje Istre, Zajednica sportskih udruga Grada Pazina te Istarska županija u okviru projekta "Edukacijom i kretanjem do zdravlja". (Tekst i fotografije: Anton Finderle)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa