Skulpture na ulazima u Labin osmislili Žminjci, a izradili Pazinjani

0
Skulptura dobrodošlice na ulazu Labin iz smjera Pule
Skulptura dobrodošlice na ulazu Labin iz smjera Pule

Budući da su dvije skulpture koje označavaju ulaze u grad Labin izazvale dosta interesa te da su mišljenja o njihovom izgledu i funkcionalnosti podijeljena, potrudili smo se doznati više o njima.

Dizajnirao ih je Studio Dota iz Žminja, odnosno Davorka Tumpić, Tina Erman Popović i Anselmo Tumpić, a postavila Internova Pazin.

Grad Labin je tražio inovativno rješenje kao odmak od klasičnih ulaznih ploča. Želja mu je bila objediniti dva bloka informacija: grb i napise dobrodošlice te podatke o gradovima prijateljima Grada Labina. Budući da se radi o nabavci u visini od 10 tisuća kuna nije bilo potrebno provoditi javni natječaj nego je odluku donio gradonačelnik u skladu sa svojim ovlastima. Osim od Dote, zatražena su idejna rješenja dizajnera Bojana Šumonje i Piera Riccija.

Izabrano rješenje spaja glavna obilježja Labina: Podzemni grad, rudnik, cjelinu podzemlja i nadzemlja te Mediteran.

Objašnjenje za podzemni grad glasi: Labin je grad iznad grada i kao takav jedini je u Hrvatskoj. Natpis na skulpturi i grad u realnosti egzistira između dvije stvarnosti - između pozitiva i negativa, podzemlja i nadzemlja, punine i šupljine. 

Objašnjenje za rudnik: rudarska industrija obilježila je povijest Labina i neodvojiv je dio identiteta Labinštine; šupljina prostora podzemnog grada izlazi na površinu i postaje punina - nadzemni grad.

Podzemlje i nadzemlje u Labinu su oduvijek funkcionirali kao cjelina. U prošlosti je rudnik i rad u podzemlju nosio život na površini, a danas želi vratiti život u podzemlje. Elementi šupljine i punine oblikuju neraskidivu cjelinu, ono što Labin i jest, cjelina tvorena od neraskidivih veza podzemnog i nadzemnog grada.

Osim rudarskog nasljeđa koje ga je obilježilo, Labin je i šarmantan mediteranski gradić u blizini mora. U Labinu se spaja bogatstvo arhitekture i kulturno-povijesnih spomenika s brojnim umjetničkim ateljeima. Korištene boje punih dijelova natpisa preuzete su boje s arhitekture starog grada Labina. Punine  vedrih mediteranskih boja poput grada izviru iznad zamišljene linije.

Gornji dio skulpture je kvadar izrađen od čeličnog lima kortena debljine pet milimetara. Iznad kvadra aplicirani su oblici slova izvedeni iz istog materijala i obojeni točno određenim bojama. Donji dio je izrađen od metalne potkonstrukcije obložene svijetlom selinom - poliranim kamenim pločama debljine 30 milimetara na kojima je izveden digitalni print grbova gradova prijatelja Grada Labina.

Troškovi su do sada iznosili 117.250 kuna. Od toga je Doti za dizajn plaćeno 10 tisuća kuna, Internovi za izradu i montažu 98 tisuća kuna, a tvrtki De Conte za iskop temelja, temeljenje, čišćenje terena od zelenila i izrada pristupnog puta na obje lokacije 9.250 kuna. Potrebno je izvesti još i uređenje okoliša te postavljanje rasvjete, što su još neprocijenjeni troškovi. Grad će Hrvatskim cestama za lokacije na kojima se skulpture nalaze, sukladno važećim propisima, plaćati 3.825 kuna godišnje. (Tekst i foto: Robi Selan)

Skulptura na ulazu u Labin iz smjera Rijeke

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa