Susret s delegacijom Vojvodine: U Istri se osjećamo kao kod kuće

0

Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić je 11. svibnja u sjedištu Skupštine  Istarske županije u Pazinu, primio delegaciju Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine predvođenu predsjednikom Istvánom Pásztorom. Tema susreta bila je produbljivanje suradnje predstavničkih tijela na razvijanju prijateljskih, kulturnih, gospodarskih i drugih odnosa dviju regija.

Na jednom od prijašnjih susreta dvaju predsjednika skupština, dogovoreno je da se, u cilju jačanja suradnje između predstavničkih tijela osnuju Grupe prijateljstva pri skupštinama, pa su slijedom navedenog nadležna radna tijela obiju skupština donijele odluke o osnivanju Grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine i Skupštine Istarske županije.

Razmijenjene su informacije o ustroju dviju Skupština i načinu njihova djelovanja, kao i o dosadašnjim aktivnostima koje posljednjih 15-tak godina ulažu Istarska županija i AP Vojvodina u suradnju koja je temeljena na međusobnom uvažavanju i poštivanju različitosti, te načelima koje obje regije podjednako njeguju, a odnose se na multikulturalnost, višejezičnost i poštivanje prava manjina.

Predsjednik Drandić podcrtao je prijateljstvo kao osnovu na kojoj se puno toga može zajednički realizirati, obogatiti suradnju i pretvoriti u konkretnije sadržaje. Otvarali smo vrata suradnje kada je bilo vrlo teško, a sada je vrijeme da učinimo korak više.

Predsjednik Pastor istaknuo je da Vojvodina ima 20-tak regionalnih oblika suradnje, međutim prvi takav oblik suradnje ostvaren je upravo s Istrom. Dolazeći u Istru dešava se nešto neobjašnjivo, neuhvatljivo, nešto što lebdi u zraku, što pridonosi da se čovjek ovdje osjeća kao kod kuće.

Vojvođani su sa Valterom Drandićem i pročelnikom za poljoprivredu šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Eziom Pinzanom, posjetili Institut za razvoj poljoprivrede i turizama u Poreču, gdje im je ravnatelj Instituta dr.sc. Dean Ban predstavio Institut i proveo ih kroz podrum. Posjetili su Agenciju za ruralni razvoj Istre - AZRRI, koju je, sa suradnicima, predstavio direktor Igor Merlić u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, na Gortanovom brijegu u Pazinu, kao i VINISTRU, gdje će ih dočekati predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti i uputiti ih u obilazak sajma.

Članovi delegacije Vojvodine su: István Pásztor, predsjednik Skupštine AP Vojvodine, Nenad Borović, predsjednik Odbora za poljoprivredu, Nada Mandić, zamjenica predsjednika Odbora za poljoprivredu, Matija Kovač, predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine sa Skupštinom Istarske županije, Vesna Prčić, zamjenica predsjednika, Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine sa Skupštinom Istarske županije, Pavle Gantar, suradnik u Odsjeku za međuregionalnu saradnju, Monika Protić, suradnica u Odsjeku za protokol, Maja Slavnić, suradnica u Odsjeku za odnose sa javnošću.

Članove delegaciji Istarske županije u pratnji: Valter Drandić, predsjednik Skupštine Istarske županije, Tamara Brussich, potpredsjednica Skupštine Istarske županije, Cinzia Počeko Kranjec, predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju i voditeljica Grupe prijateljstva Skupštine IŽ i Skupštine AP Vojvodine, dr.sc. Sanja Radolović, predsjednica Odbora za gospodarstvo i turizam i zamjenica voditeljice Grupe prijateljstva Skupštine IŽ i Skupštine AP Vojvodine, dr.sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI, dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije – IDA, Vesna Ivančić, tajnica Skupštine Istarske županije, Melita Ferenčić, pomoćnica tajnice Skupštine Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa