GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Čovječja ribica ili zlatna srdelica fažanske politike

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Sve nas je prošli tjedan oduševila vijest da je čovječja ribica „Istriana“ pronađena u podvodnim špiljama izvora vode Gradole, a kako tvrde stručnjaci živi i u Rimskim bunarima, neposredno ispod pulske Arene. E pa baš je lijepo kad je taj simpatični mali stvor sa nama, što je znak da je voda čista, zdrava i zato je valjda mi u Puli i plaćamo najskuplje u Hrvatskoj!

No, nije trebalo čovječju ribicu tražiti u podzemnim špiljama ili dubokim izvorima vode. Ona recimo živi kraj Pule u obližnjoj Fažani. Doduše u čistom ljudskom obliku, a ima pamćenje od pet sekundi kao ribica, recimo srdelica, pa se ničega ne sjeća. Posebno se ne sjeća Zakona s kojim je stalno u sukobu, pa se pravne institucije neprestalno bave njezinim moralnim prijestupima, sukobima interesa, prekršajima i kaznenim djelima. Na čast i slavu SDP-a, stranke kojoj ona ponosno pripada!

Ada Damjanac prekršajno pravomoćno osuđena

Dakako, riječ je o Adi Damjanac, o kojoj smo već pisali i koja je poznata po tome što je ni kriva ni dužna uletila kao zamjena primorsko - goranskom županu Zlatku Komadini u Sabor i četiri godine presjedila u njemu, a da nikada ništa  o bilo čemu nije rekla. Jer, jadna nije znala što bi, a i držala se one stare mudre izreke: „Šutnja je zlato!“

Međutim, znala je paralelno primati plaću u Saboru i volontirati u Općini Fažana kao načelnica za honorar od 5.000 kuna mjesečno. Kada je kažnjena zbog tog direktnog sukoba interesa od strane državnog Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, rekla je da ona nije znala da se to ne smije raditi?!?

Potom je protuzakonito, mimo javnog natječaja, imenovala svog štićenika na mjesto direktora „Komunalca“ u Fažani. I to privremeno na 6 godina. Kada ju je Županijski sud u Rijeci zbog toga osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, izjavila je da ona nije znala da se to ne smije raditi?!?

A prije samo nekoliko dana Visoki Prekršajni sud u Zagrebu kaznio je Adu Damjanac novčanom kaznom od 10.000 kuna zbog izbjegavanja primjene Zakona o javnoj nabavi tijekom veljače i ožujka 2012.godine, u vrijeme dok je bila načelnica Općine Fažana.

Dotična je bivša načelnica, a inače pričuvna vatrogasna časnica i nekadašnja učiteljica u fažanskoj osnovnoj školi, sprovodila različite makinacije u cilju izbjegavanja obaveze primjene Zakona o javnoj nabavi. Tako da je, naprimjer, veće radove razbijala na nekoliko manjih, pa je na taj način svaka nabava postajala bagatelna, odnosno nije bilo potrebe da se raspisuje javni natječaj.

Donačelnica Fažane nema pojma o presudi

„Iskreno ne znam za ovu presudu, niti sam o njoj obaviještena! Radila sam po propisima kao i uvijek!“, odgovorila je pametno novinarima na upit, kao i uvijek, bivša načelnica a trenutno donačelnica Općine Fažana, kad su je dotični izvjestitelji priupitali što kaže na ovu presudu kojom će njezin debeli novčanik biti smanjen za 10.000 presuđenih kaznenih kuna.

Kao i uvijek – zbunjena, iznenađena i uvrijeđena - ova se fažanska zlatna srdelica, pardon čovječa ribica politike,  čudom čudila kako se to sve njoj događa, a ona je uvijek sve u životu radila pošteno i po propisima?!?

Kako to državne institucije, a napose organi gonjenja i pravosuđa, ne razumiju njezinu veliku žrtvu za boljitak Općine Fažana i opće dobro svih njezinih žitelja? Kako je to moguće, zapitala se duboko u sebi Ada, da državni službenici represije, istražitelji i suci ne shvaćaju da je njezin posao najobičnija „marmelada i čokolada“, a ne gorki pelin kojim je oni kažnjavaju?

„Naravno da Ada Damjanac ima moje povjerenje! Ona je kvalitetna osoba koja odgovorno radi svoj posao i na račun tih zasluga bila je birana za saborsku zastupnicu!“, stao je kategorički u obranu svoje zamjenice načelnik Općine Fažana Radomir Korać, znajući da ona u SDP-u ipak ima veću specifičnu težinu od njega, pa mu čuva u Zagrebu leđa.

Međutim, načelnik Općine Fažana Radomir Korać ne govori istinu, jer Ada Damjanac u Sabor je 2012. godine ušla tek kao zamjena, a ne preferencijalnim glasovima! A nakon takvog blijedog i jalovo odrađenog mandata, ljut njenim presuđenim eklatantnim sukobom interesa, nepojmljivo tadašnjem moralnom liku socijaldemokrata, gdje je paralelno primala plaću u Saboru i honorar u Općini Fažana, Zoran Milanović skinuo ju je sa svih izbornih lista kandidata za novi saziv Sabora. Tome je posebno kumovala i pokrenuta istraga od strane USKOK-a u Općini Fažana, koja se vezivala uz njezino ime.

IDS traži smjenu kompromitirane političarke

Dakako najnovija presuda protiv Ade Damjanac dala je vjetar u leđa oporbenom IDS-u Fažani, koji je javno zatražio preispitivanje moralno – političke odgovornosti donačelnice, te zatražio od načelnika Općine Fažana Radomira Koraća da osuđenu lokalnu političarku smijeni sa pozicije mjesta „druge dame Općine Fažana“.

Paralelno sa ovim slučajem blokiran je općinski žiro-račun jer je nad Općinom Fažana izvršena ovrha u iznosu od 3,8 milijuna kuna, zbog sudskog spora kojeg su nedavno na Županijskom sudu u Puli pravomoćno dobili privatni  tužitelji Mladen Tomljanović i Ivan Alerić, a u čemu je svojim očigledno neznalačkim i bahatim pristupom i nepostizanjem pravične nagodbe sa tužiteljima mimo sudskog procesa, opet kumovala fažanska turbo – folk heroina pravne države , Ada Damjanac.

S obzirom da isti privatni tužitelji najavljuju i parnicu za naknadu štete u smislu zateznih kamata na glavnicu od 3,8 milijuna kuna, a koja bi se trebala obračunati za šest godina unatrag (kada su zatezne kamate iznosile i do 14% , a potom 12% godišnje) ne bi nikoga trebalo začuditi, kako tvrde pojedini pravnici i inspektori, da USKOK pokrene novu istragu oko Ade Damjanac zbog kako se to pravno formulira: „zloporabe ovlasti i položaja i pričinjene štete po Općinu Fažana i njezin proračun“.

Šta će se dalje zbivati s ovom trostruko osuđenom, metaforički rečeno čovječom ribicom fažanske politike, ostaje nam da vidimo! Ili na javnoj političkoj sceni ili u medijima. Bilo na stranicama društva i politike, bilo „crne kronike“. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa