Adris grupa malim dioničarima HUP-a Zagreb nudi 3969 kuna po dionici

0
Hotel Westin u Zagrebu (foto: novac.hr)
Hotel Westin u Zagrebu (foto: novac.hr)

Rovinjska Adris grupa ponudila je manjinskim dioničarima 'Hotelskog ugostiteljskog poduzeća' (HUP) iz Zagreba otkup od 3969 kuna za dionicu uz rok važenja ponude do sredine lipnja ove godine. Riječ je o obvezi iz Zakona o preuzimanju dioničkih društava koji je za 'Adris grupu' u slučaju 'HUP'-a nastupila u veljači ove godine, donosi novac.hr.

Obveza javne ponude za zagrebačko hotelsko poduzeće proistekla je iz 'Adrisove' kupnje 77,88 posto vlasništva nad tvrtkom 'Expertus'  Anđelka Leka za 105 milijuna i 159 tisuća eura. U vlasništvu 'Expertusa' je 58,56 posto dionica 'HUP'-a, a među prvih deset najvećih dioničara tog zagrebačkog lanca hotela su 'Raiffeisenbanka' i njezini mirovinski fondovi s ukupno 17,6 posto dionica, Miroslav Marčinković (3,55 posto dionica) i 'Kapitalni fond d.d.' pod čijom kontrolom je dva posto dionica 'HUP'-a. Najveći dioničari drže 85 posto kapitala 'HUP'-a, dok svi ostali imaju u vlasništvu oko 61 tisuću dionica.

Nominalna cijena dionice 'HUP'-a je 580 kuna, dok je 'Adris' svoju kupoprodaju s Anđelkom Lekom i aktualnu javnu ponudu, bazirao na prosječnoj cijeni trgovanja 'HUP'-ovim vrijednosnicama na Zagrebačkoj burzi uoči javne ponude od 3336 kuna za komad.

U ukupnu cijenu preuzimanja 'HUP'-a Zagreb za 'Adris', valja dodati i 30 milijuna eura koliko se rovinjska grupa obvezala platiti Anđelku Leki za opciju kupnju preostalih 22,21 posto vlasništva u 'Expertusu'. Ako svi dioničari 'HUP'-a iskoriste priliku koju im je ponudio 'Adris', preuzimanje kompletnog vlasništva u 'HUP'-u novog vlasnika moglo bi koštati oko milijarde i 800 milijuna kuna.

Cijena otkupa, međutim, i priliči važnosti transakcije jer je riječ o stvaranju najveće hotelske grupacije u zemlji. U ponudi dioničarima 'HUP'-a, 'Adris' navodi kako će nastaviti s suradnjom koju 'HUP' ima s najvećim hotelskim lancem na svijetu, 'Marriott Internationalom', kroz najam franšize za zagrebački 'Westin' te 'Sheraton' hotele u Zagrebu i u Dubrovniku.

Rovinjska grupa najavljuje da će suradnju s 'Marriottom' pokušati produbiti kroz daljnja ulaganja u 'Westin' i 'Sheraton' koja će, najavljuje 'Adris', biti razmotrena. U hotelima u Zagrebu i Dubrovniku 'HUP' ima dvije tisuće kreveta, a 79 posto smještaja im je s četiri ili pet zvjezdica.

U javnoj ponudi 'Adrisa' ističe se i da će preuzimanjem 'HUP'-a rovinjska grupa zapošljavati 6000 radnika što će, ističu, utjecati na status 'Adrisa' kao jednog od najpoželjnijih poslodavaca u zemlji.

Istodobno s objavom javne ponude za 'HUP', 'Adris' je najavio Skupštinu dioničara 'HUP'-a za 24.svibnja ove godine s prijedlogom da se dioničarima isplati dividenda od četiri milijuna i 266 tisuća kuna ili deset kuna po dionici, piše novac.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa