Pogledajte kako je bilo na Međunarodnom festivalu svjetla u Šišanu

0
Foto: Visualia Group
Foto: Visualia Group

U hangaru na Monte Madonni u Šišanu 16. svibnja obilježen je 1. Međunarodni dan svjetla! Atmosferi je pridonijelo 500-tinjak posjetielja okupljenih na ex vojnom kompleksu Svetica-Monte Madonna. Uz mlade parove i skupine prijatelja, većinski su to bile obitelji s djecom koja su posebno uživala u svjetlosnim senzacijama te druženju i raznovrsnom programu pulskih animatora iz Zemlje Zabave.

Udruga Sonitus, organizator DeLight!-a, ispunila je unutrašnjost hangara interaktivnim audiovizualnim instalacijama koje su rezultat dugogodišnjeg rada unutar neformalnog umjetničkog kolektiva Visualia Group,  te omogućila posjetiteljima uvid u široki obujam stvaralaštva koji obuhvaća. Najviše euforije, kako kod mlađih tako i kod starijih posjetitelja, izazvala je svjetlosna instalacija WARP koja je ujedno i premijerno prikazana na ovoj manifestaciji. Također, pažnju je privukla i interaktivna izrada fotografija pomoću light grafitta pod nazivom Light painting. Hangarom su odzvanjali zvukovi bubnja, klavira i gitare koje su stvarali posjetitelji na interaktivnoj audiovizualnoj instalaciji Residence of Light & Music. Tu su se još mogle pronaći interaktivna mapping instalacija Lighting Postcard, interaktivna svjetlosna instalacija Magic Garden te svjetlosna instalacija Light Sculptures.

Mapping projekcije obuhvaćale su "Piece Out" i "RoboLight". "Piece Out" je svjetlosna rekreacija Van Goghovog djela "Zvjezdana noć" u čemu su sudjelovali učenici 7.c razreda OŠ Šijana uz mentorstvo prof. Roberte Weissman Nagy i Marka Bolkovića. "RoboLight" se odnosi na fotografije izrađene pomoću light graffita nastalih fotografiranjem osvjetljenih mBot robotića. Te iste mBot robot setove predstavili su mladi pulski robotičari i njihove mentorice Iva Horvat i Petra Pletikos iz Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika te Saša Idrizov iz Udruge Sonitus koji je svojim vještinama ostavio mlađu populaciju širom otvorenih očiju.

Sve gore navedeno ne bi bilo potpuno bez radova vrtićke skupine DV Bubamara, Ližnjan iz područnog vrtića Šišan. Oni su svojim radom, koristeći UV boje, pokazali kako mašta nema granice, ušli u svemir kroz ''crnu rupu'' te zaplovili mliječnom stazom uz pratnju Svjetlećih letećih tanjura! Organizator događaja je Udruga Sonitus, a program se provodi uz potporu Zaklade ''Kultura nova'' i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Foto: Marko Hajdarović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa