Mala istarska stancija od kamena s rajskim mediteranskim vrtom

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

U pitoreskom selu u blizini Poreča pronašli smo kuću u kojoj bismo rado proveli ljetne praznike. Kada vidite kakvo dvorište ima, bit će vam jasno i zašto. Vodimo vas u  ovaj rajski objekt koji će vas osvojiti neodoljivim doticajem s obližnjim okolišem, donosi Jutarnj list.

Jedva smo dočekali ljepše dane kako bismo krenuli obilaziti stanove i kuće diljem Hrvatske koji se mogu pohvaliti divnim terasama, balkonima, vrtovima, dvorištima... Bajkoviti eksterijer upravo je odlika kuće u koju vas danas vodimo. Riječ je o renoviranoj kamenoj rustikalnoj vili imena Mosaici koja je smještena u pitoresknom selu Dračevac smještenom sedam kilometara od Poreča u Istri. Ovo selo ima tek nešto više od stotinu stanovnika koji se pretežito bave poljodjelstvom i stočarstvom te u posljednje vrijeme turizmom, odnosno iznajmljivanjem kuća za odmor. U blizini kuće su polja maslina i beskonačni vinogradi. Biciklističke staze isprepliću se kroz selo.

Šire područje sela nastanjeno je od prapovijesti, što je vidljivo po ilirskim gradinama na brežuljcima iz brončanog doba, Malovar, Picugi, Montižana. U antičko doba područje je pripadalo Parentinskom ageru. Prema zapisima naselje Dračevac, nastalo je u srednjem vijeku. Za vlasnike bračni par iz Zagreba ovaj je komadić raja, poput drugog doma u koji dolaze s osmijehom i u kojem zaboravljaju na vrevu i užurbanost grada, što im je inače dio normalnog radnog dana.

Iako je vila stara više od 100 godina, vlasnici, bračni par iz Zagreba, uspješno su je prenamijenili u suvremenu kuću u čijim prostorijama dominira nenametljiv, neutralan namještaj, kamen, drvo, ali i nezaobilazno sezonsko cvijeće u prigodnim vazama.

- Opuštanje u prirodi i slušanje tišine hrani našu dušu na najbolji mogući način. To je osjećaj koji se teško može opisati riječima. Antistresna terapija koja se ne može platiti nikakvim novcem - slikovito nam opisuju vlasnici koji kada ne borave ovdje, kuću iznajmljuju. Dosad su im svi gosti, koji su dolazili iz raznih dijelova svijeta, bili jako oduševljeni ovim jedinstvenim objektom koji zapravo nudi idealan odmor za grupicu prijatelja ili članove obitelji, čiji je cilj napuniti baterije za nove svakodnevne pobjede.

- Sagrađena u tradicionalnom istarskom stilu, Villa Mosaici može primiti do pet gostiju. Budući da su tijekom njezina obnavljanja pronađeni izvorni mozaici, i sačuvali smo ih i pop tome dali ime vili. Na raspolaganju su dvije spavaće sobe, jedna kupaonica dnevni boravak s kaučom na razvlačenje i potpuno opremljena kuhinja s blagovaonicom. Kamena stancija, stara više od 100 godina, potpuno je adaptirana i prenamijenjena u suvremenu kuću s bazenom. Dizajnerski namještaj savršeno je uklopljen u tradicionalni istarski stil, a pomno odabranim detaljima postignut je idealan balans modernog dizajna i bezvremenske lokalne ljepote. Pri uređenju korišteni su isključivo prirodni materijali, točnije kamen i drvo te mediteranske boje poput raznih nijansi tirkizne i plave - nabrajaju vlasnici koji su, kažu, posebno ponosni na vanjski dio kuće koji obuhvaća potpuno zatvoreni, veliki zeleni vrt s prirodnim bazenom gdje je moguće opuštanje u sjeni ili uživanje   u suncu dok se udišu mirisi mediteranskog bilja, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa