Buzetski nezavisni vijećnici traže hitnu sjednicu zbog Cimosa

0
U Cimosu radi 500-injak Buzećana
U Cimosu radi 500-injak Buzećana

Nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću Buzeta traže hitno sazivanje sjednice Vijeća kako bi nas se izvjestilo što se događa u Cimosu, u tvrtci u kojoj radi 500 Buzećana, obavijestio je javnost Damir Kajin.

„Za Cimos radi i bezbroj kooperanata. Cimos obilato puni gradski proračun i od te tvrtke živi bezbroj trgovina, oštarija... U zadnjih mjesec dana smijenjeno je troje direktora hrvatskog dijela Cimosa od kojih je nekima zabranjen ulazak u krug tvornice“, podsjetio je Kajin.

Kajin dalje navodi kako je Cimos privatna tvrtka, ali i tvrtka kojoj je lani država otpisala oko 35 milijuna eura, onoliko koliko sva buzetska domaćinstava potroše u 15 godina na struju, vodu, komunalije, odvoz smeća itd.

„Još je gore to što je iz Cimosa s otpremninama ili bez, otišlo više od stotinu Buzećana, a riječ je o visokokvalificiranim radnicima sa 20 do 30 godina rada. Šalju doma najbolje radnike, a zapošljavaju one koji su do jučer brali paprike. To nije uvreda. Buzet, koji svake godine ostane bez pola svoje generacije koja završava školovanje, treba radnike i svi su dobrodošli, ali odlazak Buzećana u Italiju jedan je od razloga i proračunske stagnacije“, kazao je bivši saborski zastupnik.

„Osim toga radnici iz Bugarske, Makedonije i sličnih zemaljazarađuju 30% više od buzetskih radnika koji ih uče poslu. Razlog tome je što se na radnike sa strane primjenjuje slovenski kolektivni ugovor, gdje je minimalna plaća veća od 800 eura, a na naše hrvatski kolektivni ugovor. Sve to dovodi da Buzećani odlaze iz Cimosa kojeg su uvijek doživljavali svojim“, rekao nam je Damir Kajin. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa