Istarski proizvođači češnjaka i lavande posjetili Francusku

0

U organizaciji zastupnika IDS-a u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića i Istarske županije, istarski proizvođači češnjaka i lavande ovoga su vikenda posjetili francusku prijestolnicu češnjaka Piolenc, gdje su se upoznali s posebnostima teritorija regije Provanse i načinima proizvodnje francuskih zemljopisno zaštićenih proizvoda, posebice francuskog crvenog češnjaka.

Zastupnik Jakovčić video porukom zahvalio je francuskim prijateljima na ovom značajnom pozivu i želji da pomognu Istri u daljnjim koracima ka zaštiti istarskog češnjaka.

- Znamo da je potencijal Istre za razvoj novih poljoprivrednih vrhunskih proizvoda, posebice češnjaka i luka, ogroman. Sretan sam što aktivno idemo u smjeru projekta zaštite tih proizvoda te stvaranja novih prepoznatljivih brendova visoke kvalitete. Želim da izvrsnost u proizvodnji hrane bude obilježje istarske i hrvatske poljoprivrede, a da naši poljoprivrednici žive od plodova svoje zemlje, istaknuo je Jakovčić.

Istarski su se proizvođači, zajedno s predstavnicima Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč,  predstavnicima Odjela za poljoprivredu Istarske županije, zamjenikom načelnika Općine Kršan te članovima Ureda zastupnika u EP-u Jakovčića, susreli s francuskim proizvođačima lavande, posjetili destileriju Aroma'plantes i poljoprivredno gospodarstvo proizvođača češnjaka Ail de Piolenc, a danas su sudjelovali i na stručnom susretu Ail de Piolenc – Češnjak iz Piolenca – Na putu do zaštićene oznake zemljopisnog porijekla (ZOZP).

Gradonačelnik Piolenca Driey, predsjednik Udruge proizvođača češnjaka iz Piolenca Massonet, zastupnik regije Provansa-Alpe-Azurna obala u Europskom parlamentu Dantin te ostale istaknute osobe francuske poljoprivredne proizvodnje podijelili su s prijateljima iz Istre svoja poljoprivredna iskustva, istaknuvši da je češnjak iz Piolenca nositelj budućnosti za mlade poljoprivrednike. Osvrnuli su se i na obveze proizvođača prema okolišu te na politiku regionalnih brendova, naglasivši važnost podrške europskih institucija u zaštiti kompetitivnosti poljoprivrednih proizvoda.

Vijećnik IDS-a u Istarskoj županiji i voditelj Lokalnog ureda zastupnika u EP-u Ivana Jakovčića Vili Rosanda kazao je da „u segmentu proizvodnje češnjaka, Istra za razliku od Piolenca nema globalne ambicije. Mi želimo naše lokalne proizvode visoke kvalitete učiniti dostupnima prije svega našim građanima, a onda i brojnim gostima kojih je iz godine u godinu sve više“, dodao je Rosanda.

Predstavnik Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč Bernard Prekalj govorio je o trenutnom stanju proizvodnje češnjaka u Hrvatskoj i Istarskoj županiji, te o znanstvenim istraživanjima koja se trenutno provode na češnjaku. Prikazao je tehnologiju uzgoja Istarskog crvenog češnjaka, naveo problematiku uzgoja i smjernice za budući razvoj te vrste proizvodnje u cilju dobivanja oznake izvornosti.

Prije povratka u Istru, istarski su proizvođači danas posjetili tradicionalni Sajam češnjaka u Piolencu, gdje su imali priliku degustirati mnogobrojne specijalitete pripremljene s francuskim češnjakom te voće i povrće iz departmana Vaucluse.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa