Europa odobrila ulaganje od 165 milijuna eura u Istarski ipsilon

0

Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) izrazio je veliko zadovoljstvo odlukom Europske komisije da Hrvatskoj odobri ulaganja u proširenje Istarskog ipsilona u iznosu od 165 milijuna EUR.

“Ova je odluka bila dugo očekivana. U njezinoj je pripremi, treba to otvoreno reći, bilo puno lobiranja. No sva lobiranja bila su u okvirima potpunog poštivanja europskih pravila o državnim potporama što je i ostvareno”, istaknuo je zastupnik Jakovčić.

Europska komisija odobrila je u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama plan Republike Hrvatske da produlji ugovor s društvom Bina-Istra o koncesiji za Istarski ipsilon. Time je dano zeleno svjetlo za ulaganja u iznosu od 165 milijuna EUR.

“Zahvaljujem se povjerenici za politiku tržišnog natjecanja Vestager i svima ostalima koji su sudjelovali u ovome, za Istru iznimno važnom, projektu”, dodao je Jakovčić.

“Vjerujem da je sada do kraja otvorena mogućnost da se napokon završi Istarski ipsilon i da se njime može upravljati na način koji će zadovoljiti sve građane Istre i sve one koji nas posjećuju”, kazao je zastupnik IDS-a.

Produljenjem koncesije omogućit će se društvu Bina-Istra da financira izgradnju drugog kolnika duljine 28 km na sjeveroistočnoj strani Istarskog ipsilona. Procjenjuje se da su za to potrebna ulaganja u iznosu od 165 milijuna EUR.

“Ova odluka Europske komisije još jednom potvrđuje koliko je važno imati odlične odnose s EU institucijama. Živimo zajedno na jednom kontinentu i vjerujem da razvijanjem odličnih odnosa s Bruxellesom potvrđujemo želju građana Hrvatske da zajedno s Europskom unijom gradimo našu zajedničku budućnost”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa