GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

UEFA kupuje nogometni turnir veterana u Savičenti?

0
Dušan Savić, Damir Strugar i Vilson Džoni
Dušan Savić, Damir Strugar i Vilson Džoni

I dok su oči čitavog nogometnog svijeta uperene u Rusiju i Mundijal koji  se tamo odigrava, malena ali ipak velika nogometna smotra održana je proteklog vikenda u Savičenti.

Riječ je o tradicionalnom nogometnom turniru veterana, koji se ove godine po šesti puta zaredom odigrao na nogometnom igralištu Žlinj, tik ispod srednjevjekovnog dvorca Morosin - Grimaldi. Na turniru su nastupali Istra, Hajduk, Rijeka i Slaven Belupo iz Hrvatske, Sarajevo i Borac iz Bosne i Hercegovine,  Olimpija iz Slovenije, Crvena zvezda i Partizan iz Srbije, te Udinese iz Italije.

I kako je ponekad zaista lijepo biti novinar, tako sam i ja imao tu čast i privilegiju da od organizatora turnira, službenog naziva “El Stil Savičenta Kup 2018“ dobijem posebnu pozivnicu i prisustvujem turniru kao specijalni gost, a čija je uloga bila „stvaranje atmosfere i dobrog ozračja“ među sudionicima, gostima i igračima veteranima! A kojih se sjećam kao poznatih nogometnih faca, iz tinejdžerskih dana još iz doba bivše Jugoslavije, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Druženje i zezanje vječitih rivala

„Lijepo je ovdje u Savičenti i zaista nam je gušt doći svake godine!“ – priča mi kapetan ekipe Hajduka Vilson Đoni, jedan od ponajboljih igrača slavne Hajdukove generacije, koja je sredinom sedamdesetih godina osvojila zaredom tri titule prvaka  Jugoslavije i pet tadašnjih nacionalnih kupova.

„Atmosfera je na turniru u Savičenti sjajna, sretnemo se mi koji smo nekad u Prvoj ligi zajedno igrali na nogometnim terenima, proćakulamo, popijemo koju člašicu malvazije i družimo se sportski uz pjesmu!“ – veselo govori Džoni jedan od junaka i dobrih duhova Savičente.

„Lani nisam stigao zbog nekih privatnih obaveza, ali su mi svi pričali da je to sjajan turnir, na kojem vlada dobra sportska atmosfera i pravo druženje!“ – priča mi Dušan Savić, legendarni centarfor Crvene zvezde, koji je svojim golovima tresao protivničke mreže lakoćom vrsnog golgetera. 

„Kada me Dragan Džajić ove godine pozvao da kao gost dođem u ekipi Crvene zvezde odmah sam pristao i evo me ovdje među vama! I zaista je super, evo vidite da se čak lijepo družimo i sa Partizanovcima“ – kaže popularni Dule, podbadajući malo svoje susjede i vječne rivale  „crno-bijelih“ boja.

A među brojom ekipom Partizana primjećujem nekad popularnog golmana Rade Zalada. Naravno, nakon upoznavanja zezam ga za onaj drugi gol kojeg je dobio od Rijeke na Kantridi 1979. godine, kada je Rijeka pobijedila favoriziranog Partizana i osvojila Kup Maršala Tita .

„Joooj... taj me gol umalo sahranio!“ – priča mi Rade Zalad. „Nakon toga ja sam bio kriv za poraz, a možda me i koštao barem dvadesetak utakmica za nogometnu reprezentaciju! Ovdje u Savičenti sam prvi put i mogu vam reći da je to pravo okupljanje starih sportskih prijatelja i rivala. A osim sportskog štiha, moram pohvaliti i vaš izvrstan pršut!“ – rekao nam je Zalad.

Popularne face s nogometnih meridijana

Dakako, među brojnim poznatim licima iz svijeta nogometa, ima i onih koje znamo sa malih ekrana. Svakako najviše selfija sa prisutnom dječicom iz Savičente, ali i s igračima na turniru (a za potrebe njhovih supruga), načinio je popularni zagrebački glumac i voditelj Darko Janeš. Ovdje u Savičenti, u ulozi službenog spikera, Darko je vrlo brzo postao „dobri duh turnira“.

„Sve ove dečke nogometaše iz Hrvatske znao sam od ranije. A u Savičenti svake godine upoznajem nekog igrača iz nogometne prošlosti. Ove godine upoznao sam Dušana Savića i Rade Zalada, a ranijih godina upoznao sam se s legendarnim Draganom Džajićem, Vladimirom Petrovićem – Pižonom, te posebno sprijateljio s Milošem Šestićem i Zdravkom Borovnicom. Tu je naravno i moj veliki frend, „coach“ i vođa ekipe Sarajeva Nedim Runda. Sve u svemu Savičenta je izniman nogometni turnir veterana sa sjajnom popratnom atmosferom, dobrim štimungom i druženjem!“ – veselo nam priča Darko Janeš.

U moru domaćih igrača, istakao se i jedan poznati nogometni internacionalac. To je Geronimo Barbadillo, nekadašnji igrač Udinesea i reprezentativac Perua, koji je 1982. godine igrao na Svjetskom nogometnom  prvenstvu u Španjolskoj.

„Prvi put sam kod vas u gostima i mogu vam reći da je zaista lijepo! Odlično se igra, sportski i fer, a sviđaju mi se i ova druženja igrača nakon utakmice!“ - kaže nam simpatični Barbadillo, vođa ekipe nogometnih veterana Udinesea.

Dogodine turnir još bolji i veseliji

I zaista ove godine su utakmice bile sjajne i teško je istaknuti najbolju. Domaćin turnira, naša Istra, dospjela je do finala, ali je boljim izvođenjem penala, odnosno sjajnom obranom golmana, banjalučki Borac osvojio veliki pobjednički pehar. No, ime pobjednika nije bilo toliko važno, kao ekskluzivna vijest da je UEFA prihvatila pokroviteljstvo nad ovim nogometnim turnirom veterana!

„Izuzetno nam je drago da su se sudionici turnira i ove godine lijepo osjećali kod nas!“ – s ponosom priča Dalibor Macan, načelnik Savičente.  „Veliki je to događaj za naše malo mjesto i jako nam je drago kada čujemo sve ove pohvale. Naravno, nogomet i sport su u pravom planu, ali iznad svega gajimo fair-play i zajedničko druženje u dobroj atmosferi. Trudimo se biti dobri domaćini i nadamo se da će dogodine turnir biti još bolji i veći!“ – zaključio je Macan.

„Uspjeh turnira sastoji se u i u tome što na njemu nema političara i politike! I tu leži tajna njegovog uspjeha!“ – nadodaje Slaven Žmak, direktor Glasa Istre, zadužen u organizaciji za medijsko praćenje turnira i raznovrsne odnose s javnošću.

Na kraju istaknimo i nogometnu „alfu i omegu“ ove jedinstvene veteranske smotre, sportskog direktora turnira Peru Plavšića. On dogodine najavljuje dolazak i Dinama, pa je sasvim logično da nakon okupljanja „velike četvorke“ u srcu Istre, UEFA svojim novčanim fodovima za pomoć i razvoj nogometa širom Europe „kupi“ turnir nogometnih veterana u Savičenti. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa